Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Premiér Fiala navštíví společně s premiéry Polska a Slovinska Kyjev

Premiér Petr Fiala (ODS) společně s premiéry Polska Mateuszem Morawieckým a Slovinska Janezem Janšou navštíví dnes jako zástupci Evropské rady Kyjev obléhaný ruskými vojsky. Cesty se zúčastní i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński. Fiala to oznámil na twitteru. Politici se setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

"Návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti," uvedl Fiala. Během návštěvy chce také prezentovat "široký balík podpory pro Ukrajinu a její občany". Uvedl, že o cestě je informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

Fiala o své cestě na Ukrajinu v noci informoval ministry silových resortů, sdělila ČTK ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Uvedla také, že po dobu nepřítomnosti Fialu zastoupí první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle Černochové byl premiér do Kyjeva odhodlaný jet. "Je to signál ukrajinské straně, že Česko stojí na jejich straně a že premiér Zelenskyj má naši absolutní podporu," uvedla.

Evropská unie dnes začne uplatňovat čtvrtý balík protiruských sankcí, na nichž se podle francouzského předsednictví v pondělí shodly členské státy. Dnes také mají pokračovat ukrajinsko-ruská jednání, oznámil Zelenskyj. V nočním televizním projevu prohlásil, že ukrajinská delegace v pondělí odvedla dobrou práci, ale nesdělil žádné další podrobnosti.

Pondělní rozhovory se podle médií odehrávaly prostřednictvím videokonference, v minulých dnech se delegace obou zemí několikrát setkaly na bělorusko-ukrajinské hranici. Předchozí rozhovory nevedly k žádnému zásadnímu průlomu, poznamenala agentura AP, přestože o víkendu obě strany hovořily o určitém pokroku.

Kyjevské úřady v noci na dnešek znovu vyhlásily letecký poplach. Obyvatelé města poté nad ránem uslyšeli nejméně čtyři silné výbuchy, píše agentura Ukrinform. Rakety zasáhly několik obytných výškových budov, informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra a upřesnilo, že dva lidé zemřeli a jedna osoba byla převezena do nemocnice. Ukrajinská armáda v prohlášení uvedla, že ostřelování zasáhlo kyjevskou Svjatošynskou čtvrť. Zelenskyj vyzval ruské vojáky, ať složí zbraně. "Nabízím vám šanci přežít," vzkázal jim.

Ukrajiny se budou týkat i další dnešní události. Pokračuje mimořádné zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (RE) věnované ruské invazi. Mimo jiné o tomto konfliktu budou jednat i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho íránský protějšek Hosejn Amírabdolláhján.

V Kyjevě od zahájení invaze zahraniční státnici nebyli, v Moskvě Bennett

3. března - Na žádost ruské strany telefonoval francouzský prezident Emmanuel Macron ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Macron poté uvedl, že Putin je velmi odhodlaný pokračovat v tažení na Ukrajině a jeho cílem je ovládnout celou zemi.

4. března - Putin během telefonického rozhovoru informoval německého kancléře Olafa Scholze o plánovaném uskutečnění třetího kola přímých jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Kancléř opětovně vyzval Putina, aby nařídil okamžité zastavení bojů na Ukrajině.

5. března - Izraelský premiér Naftali Bennett zahájil návštěvou u ruského prezidenta Vladimira Putina v Moskvě a telefonátem s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským svou zprostředkovatelskou misi ve snaze o ukončení války na Ukrajině. Politikům se snažil zprostředkovat postoj druhé strany a s oběma státníky jednal opakovaně. Zásadní změnu to ale zatím nepřineslo.

6. března - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při svém telefonátu Putinovi vyzval ruského prezidenta k okamžitému vyhlášení klidu zbraní, otevření humanitárních koridorů a podepsání mírové dohody s Kyjevem. Turecko již dříve označilo ruskou invazi na Ukrajinu za nepřijatelnou a nabídlo se jako prostředník při případných jednáních o míru.

10. března - Jednání ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova v Turecku nepřineslo žádný pokrok v otázce možného vyhlášení příměří ani ustavení koridoru pro evakuaci civilistů z Mariupolu. Po schůzce to řekl šéf ukrajinské diplomacie Kuleba, podle kterého jsou požadavky Moskvy nepřijatelné. Podle Lavrova má být Ukrajina neutrální a demilitarizovaná. Z vypuknutí konfliktu obvinil ruský ministr západní země, které podle něj nutily Ukrajinu, aby se rozhodla mezi Ruskem a Západem. Setkání ministrů bylo první ukrajinsko-ruskou schůzkou na tak vysoké úrovni od zahájení ruského vojenského útoku na Ukrajinu před dvěma týdny. Zprostředkovalo ji Turecko, šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu jednání moderoval. - Bývalý německý sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder, který je znám blízkým vztahem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jednal v Moskvě se šéfem Kremlu o mírovém řešení války na Ukrajině. Výsledky rozhovoru známé nejsou.

12. března - Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron v 75minutovém telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzvali k okamžitému příměří na Ukrajině. Putin však podle činitele Elysejského paláce nedal najevo ochotu válku ukončit. Scholz také během dne hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který kritizoval Západ, že se nedostatečně angažuje v jednání o ukončení války na Ukrajině.

15. března - Premiér Petr Fiala (ODS) společně s premiéry Polska a Slovinska dnes navštíví jako zástupci Evropské rady Kyjev. Politici se setkají s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/PetrFiala

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, EU, boje, Fiala, Petr Fiala, Kyjev, Volodymyr Zelenskyj, Polsko, Slovinsko, Vladimir Vladimirovič Putin, návštěva, invaze, Evropská rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér Fiala navštíví společně s premiéry Polska a Slovinska Kyjev  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.