Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Chebu začalo nasouvání nové lávky přes vlakové nádraží

V Chebu začalo nasouvání mostovky nové lávky přes vlakové nádraží. Betonové bloky budou stavbaři postupně nasouvat směrem od Švédského vrchu nad kolejištěm. Největší investice Chebu za poslední roky za zhruba 150 milionů korun by měla skončit letos na podzim. Město se zároveň dohodlo se zhotovitelem na tom, že v případě výrazných úspor za nákladné výluky půjde část uspořených peněz právě zhotoviteli, řekl novinářům místostarosta Chebu Ladislav Hrubý (VPM).

„V současné době pracujeme stále s termínem dokončení do 30. září 2022. Samotný výsuv mostní konstrukce začal 30. prosince, kdy se podařilo již vyrobený první segment lávky, který měl 33 metrů, vysunout v průběhu jediného dne. Ten výsuv není zas tak problematický, komplikovaná je výroba jednotlivých segmentů, které se vyrábějí přímo na Švédském vrchu. Realizace probíhá tak, že se vyrobí na Švédském vrchu a jakmile je pevný, tak se začne vysouvat tím způsobem jako vagonky, které posouvají ty starší díly před sebou,“ popsal novinářům místostarosta Chebu Ladislav Hrubý (VPM).

Zatím město odhaduje konečné náklady na stavbu ve výši 136 milionů korun včetně DPH. Dalších asi deset milionů by měla být zřejmě odměna zhotoviteli za to, že se mu podaří koordinací stavby minimalizovat výluky. Ty v prvních odhadech mohly narůst až do zhruba 50 milionů korun. Pokud se ale podaří dodavateli omezit na minimum čas, po který pod stavbou nemohou jezdit vlaky, mohly by náklady na výluky klesnout k asi 20 milionům korun. Polovinu z ušetřených peněz pak získá zhotovitel.

Dohoda mezi městem a dodavatelem stavby přitom počítá i s některými vícepracemi. Vznikly například kvůli problémům při zakládání stavby. Naproti tomu dodavatel vzal na sebe změny cen zejména u oceli, které nastaly v posledních měsících.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, správa, most, Cheb, AUDIO, lávka, Ladislav Hrubý, železniční stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chebu začalo nasouvání nové lávky přes vlakové nádraží  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.