Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Krátce po porodu postihla maminku dvojčat mozková mrtvice, teď se učí znovu chodit a žít jako dřív

Mladí manželé se dlouho pokoušeli o miminko. Po několika pokusech o umělé oplodnění se mohli konečně radovat. A radost to byla hned dvojnásobná! Krátce po narození Kačenky a Péti se u jejich maminky objevily zdravotní komplikace, které vyústily v mozkovou mrtvici, po níž ochrnula na polovinu těla. Teď se učí znovu mluvit, chodit a zase žít jako dřív. S nelehkou situací chtějí rodině pomoci přátelé i obec Březová u Karlových Varů, kde rodina žije a založili proto veřejnou sbírku.

Kateřina a Petr z Karlovarska měli svatbu v roce 2016 a brzy začali plánovat rodinu. Osud jim ale nepřál, a tak museli zvolit variantu umělého oplodnění. Ani po čtyřech pokusech se nezdálo, že by se jim měly jejich sny splnit. Jenže to nevzdali a na pátý pokus vše vyšlo. Letos v dubnu se Kateřině a Petrovi narodila dvojčata, Kačka a Péťa.

Autor videa: Aleš Strnad/TV Chebsko

Krátce po porodu se u osmadvacetileté Kateřiny začaly objevovat první zdravotní komplikace. Postihla ji mozková mrtvice a s jejími následky dodnes bojuje. To, co je pro nás běžné, se musí znovu učit. Péči o děti tak převzal otec a pomáhají i prarodiče.

„Kačenka je velmi silná žena a každý den vidíme, jak bojuje a snaží se. Katka strávila několik týdnů v nemocnici, nyní je na rehabilitačním pobytu v Kladrubech,“ říká Petr. Za manželkou jezdí co nejčastěji i s dvojčaty, stejně tak ji navštěvují i přátelé. To všechno je pro mladou maminkou silnou motivací.

Rodinu nyní čeká náročná a trnitá cesta. Obec Březová, kde žijí, ve spolupráci s přáteli, vyhlásila veřejnou sbírku, aby rodině pomohla a usnadnila jí obtížnou situaci. „Petr pracuje v obci jako dobrovolný hasič, sám pomáhá ostatním. Teď je řada na nás, abychom zase my pomohli jemu“, říká starosta obce Martin Gruber.

 „Moc děkuji všem svým přátelům za podporu, které si opravdu vážím, a která celé naší rodině v současné době především psychicky opravdu velmi pomáhá,” říká Petr.

Vybrané peníze využije rodina na nákup rehabilitačních a kompenzačních pomůcek. Na potřebnou rehabilitační péči, léky i na úpravu auta nebo bydlení, aby mohlo sloužit jako bezbariérové. V neposlední řadě poslouží vybraný obnos rodině také na cesty za Kateřinou, která v rehabilitačních zařízeních stráví ještě několik měsíců.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv rodiny

Štítky Karlovy Vary, sbírka, rodina, mrtvice, dvojčata, pomoc, Březová, Karlovarský kraj, Martin Gruber, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krátce po porodu postihla maminku dvojčat mozková mrtvice, teď se učí znovu chodit a žít jako dřív  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.