Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před chrám Máří Magdaleny se vrátila historická dlažba, na archeology čekala i řada překvapení

Okolí nejvýraznější barokní památky Karlových Varů dlouhé roky hyzdila nesouvislá vrstva popraskaného asfaltu. Po revitalizaci okolí chrámu se na místo opět vrátila původní křemencová dlažba. Rekonstrukce toho ale odhalila mnohem více.

Vrcholně barokní děkanský chrám sv. Máří Magdalény byl postavený v letech 1732–1736 podle plánů významného českého architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera na místě staršího gotického kostela ze 2. poloviny 14. století.

Během rekonstrukce na místo dohlíželi také archeologové, kterým se podařilo odhalit mnohá tajemství ukrytá pod povrhem.

„Archeologicky jsme doložili základy části zachovalé sakristie původního gotického kostela z konce 15. století, který předcházel stavbě současného Dienzenhoferova chrámu. Dále základy části ohradní zdi hřbitova, zrušeného až na začátku 19. století, a v několika vrstvách nad sebou pohřbené karlovarské občany, kteří byli už od středověku kolem kostela ukládáni. Dobře zvolená metoda nového povrchu formou ochozených historických kostek, uplatněných již dříve v okolí barokního kostela, jsou potom důstojnou připomínkou významu tohoto prostoru a jeho minulosti,“ uvedl archeolog Muzea Karlovy Vary Jiří Klsák.

Díky pozastavení rekonstrukce ulice Moravská a náměstí Svobody, mohli situace využít právě badatelé a věnovat se dalším nálezům. Okolnostem se přizpůsobil i architektonický návrh, který odkazuje na význam a historii místa.

„Naším cílem bylo promyslet všechny uvedené situace a posílit jejich čitelnost a význam minimálními prostředky promyšlenou orientací dlažby, kresbou spárořezu, rytmem, tvarem a typem kamenů. Kruhy kolem hlavních schodišť evokují chvění přítomnosti chrámu, který jakoby se vzpíral ze země jako blízké Vřídlo,“ vysvětluje svůj návrh architekt Miroslav Cikán.

Tento případ je podle vedení města i odborníků jasným příkladem, kdy lze využít historických materiálů v ulicích města, které jsou často ukryté pod vrstvou asfaltu.

„Osobně bych si velmi přál, aby stejně kvalitně a důstojně vypadalo celé lázeňské centrum Karlových Varů. Plně věřím, že již brzy budeme moci navázat projektem Divadelního korza, kde by rekonstrukcí měl postupně projít celý pravý břeh řeky Teplé od Císařských Lázní po Vřídelní kolonádu,“ uzavřel náměstek primátorky Karlových Varů Petr Bursík (ODS). Touto akcí byla také dokončena velká revitalizace ulice Moravská, k níž náměstí Svobody, tedy okolí barokního kostela, přiléhá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ©Miroslav Cikán - MCA

Štítky Karlovy Vary, rekonstrukce, revitalizace, chrám Máří Magdaleny, kostel, historie, archeolog, chrám, dlažba, Marie Magdalena, Kilián Ignác Dientzenhofer, Jiří Klsák, Miroslav Cikán, Muzeum Karlovy Vary, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před chrám Máří Magdaleny se vrátila historická dlažba, na archeology čekala i řada překvapení  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.