Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V lázeňských lesích vznikne maloplošné chráněné území Karlův hvozd

Pod ochranou přírodní rezervace bude část karlovarských lázeňských lesů. Ponese název Karlův hvozd a bude mít rozlohu 129 hektarů zahrnující bučiny a doubravy v údolí řeky Teplé. Hlavním cílem vytvoření rezervace je podpora přirozeného vývoje lesa, zachování druhově pestrých porostů a ochrana vzácných druhů rostlin a živočichů.

„Rezervace je složená ze tří téměř stejně velkých částí. Všechny leží na obtížně přístupných svazích v údolí řeky Teplé. Území je protkáno sítí turistických stezek a cest. Je důležité, aby zde vznikla klidová zóna nejen z důvodu ochrany přírody, ale také pro rekreační vyžití obyvatel města a návštěvníků lázní,“ shrnuje význam ochrany území náměstek primátorky Petr Bursík (ODS).

Zároveň dodává, že rezervace bude vyhlášena na podzim letošního roku. Hlavní význam rezervace spočívá v zachování pestrých porostů. Zachovány zde zůstaly fragmenty bučin a suchých doubrav s množstvím mrtvého dřeva. Právě na staré porosty, odumírající a mrtvé dřevo je závislá řada živočichů a rostlin.

„Naším cílem je udržet stávající rozlohu bučin a doubrav a na některých místech i zlepšit stav ekosystému. Porosty jsou druhově pestré, je zde zastoupena jedle a tis červený. Mrtvé dřevo poskytuje útočiště netopýrům, ptákům a hmyzu, vyskytují se zde vzácné druhy rostlin,“ vysvětluje Petr Jiskra, odborný rada Oddělení péče o přírodu a krajinu.

Zásahy se omezí pouze na údržbu stezek

Hranice rezervace bude podle vyhlášky označena v terénu malým státním znakem. Na informačních tabulích budou shrnuty nejdůležitější charakteristiky území.

Na většině území převažují mýtní staré porosty. Kvůli špatné přístupnosti byly v minulosti pouze doplňovány individuálními výsadbami dřevin, šlo o jedle, jilmy i ovocné dřeviny. Podél turistických tras jsou zpracovávány nebezpečné stromy, které zůstanou v porostech, a jejich rozpadající se dřevo poskytne útočiště celé řadě živočichů, hub i rostlin.

„Část porostů ponecháme samovolnému vývoji a během jednoho až tří desetiletí převedeme na přírodě blízké i ostatní porosty. Znamená to pro nás chránit přirozené zmlazení cílových dřevin před zvěří, smrk ponechat pouze v přirozeném zastoupení a eliminovat výskyt nepůvodních druhů, tedy modřínu a vejmutovky. V lesích necháme ležet veškerou listnatou mrtvou hmotu větších dimenzí,“ říká ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary (LLKV) Stanislav Dvořák.

Jednotlivé zásahy budou pracovníci lesů projednávat se správou CHKO Slavkovský les. V porostech budou těžit pouze stromy napadené kůrovcem a ošetřené dříví ponechají k zetlení.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky Karlovy Vary, lázeňské lesy, chráněné území, příroda, Karlův hvozd, les, rostliny, živočichové, dřevo, Teplá, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lázeňských lesích vznikne maloplošné chráněné území Karlův hvozd  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.