Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rudou věž smrti zkoumají archeologové, pozornost zaměří i na pozůstatky pracovního tábora

Rudá věž smrti vedle bývalého komunistického pracovního tábora na Jáchymovsku je národní kulturní památkou zapsanou na seznam kulturního dědictví UNESCO. Dnes jsou na místě archeologové ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), kteří s využitím dronů připravují trojrozměrnou dokumentaci památky. V létě se také chystají na archeologický odkryv. Již objevené artefakty z nedalekých trestních pracovních táborů budou moci lidé vidět už od konce května.

Sedmipatrová věž z červených cihel je poslední částečně zachované zařízení na úpravu uranové rudy v Evropě. Kromě vysoké věže se dochoval sousední sklad s betonovou nakládací rampou.

Ve spolupráci s Konfederací politických vězňů připravujeme archeologický výzkum v blízkosti Rudé věže smrti, tedy v prostoru bývalé třídírny a úpravny uranové rudy a pracovního tábora pro převážně politické vězně Vykmanov II,“ říká vedoucí katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU Pavel Vařeka.

Právě odsud byla v rámci tajné smlouvy se Sovětským svazem po železnici uranová ruda odvážena do SSSR, kde sloužila stalinistickému režimu k výrobě atomových zbraní.

„Pracovní tábor byl zrušen v roce 1956 a následně byl využíván závodem Škoda Ostrov, přičemž doznal velkých změn. Archeologický výzkum se pokusí odhalit původní povrch, po kterém chodili vězni v 50. letech,“ přibližuje Vařeka, který bude v okolí Rudě věže smrti provádět výzkum se svými studenty během července.

Zároveň doufá, že průzkum pomůže získat bližší informace o životě vězňů. Nálezy z nedalekých trestních pracovních táborů však budou moci lidé vidět už od konce května.

Osobní předměty vězňů z táborů Nikolaj a Eliáš II

„V expozici přímo v objektu Rudé věže smrti budou poprvé veřejnosti představeny archeologické nálezy z výzkumů nedalekých trestních pracovních táborů Nikolaj a Eliáš II. Jedná se zejména o osobní předměty vězňů, pozůstatky vybavení a konstrukce vězeňských baráků, které poskytují hmatatelné svědectví o životních podmínkách v táborech, spojených s nasazením nesvobodné pracovní síly při těžbě uranu, včetně tisíců politických vězňů,“ vysvětluje Vařeka.

Konfederace politických vězňů ČR Rudou věž smrti nově zpřístupnila. Provoz areálu zatím poběží ve zkušebním režimu o tomto víkendu. Od 29. května bude expozice otevřená každý víkend a v případě zájmu veřejnosti i ve všední dny. Zájemcům budou na místě k dispozici průvodci. V budoucnu by se zde měl otevřít mezinárodní památník a vzdělávací centrum, které budou historii tohoto místa důstojně připomínat.

„Jsme vděčni za zapůjčené archeologické nálezy, které můžeme v Rudé věži smrti návštěvníkům ukázat. Společně tak můžeme poskytovat důkazy o drsných podmínkách politických vězňů komunistického režimu, kteří uranovou rudu těžili, následně připravovali na transport do bývalého Sovětského svazu a kteří za to byli nuceni zaplatit svým zdravím nebo dokonce životy,“ dodal předseda Konfederace politických vězňů ČR Petr Dub.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU

Štítky historie, průzkum, archeologie, ZČU, Rudá věž smrti, uranová ruda, třídírna, komunismus, pracovní tábor, smrt, Západočeská univerzita v Plzni, politický vězeň, UNESCO, Sovětský svaz, Evropa, Konfederace politických vězňů České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudou věž smrti zkoumají archeologové, pozornost zaměří i na pozůstatky pracovního tábora  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.