Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodníci opět útočí na mobilní telefony. Skrze aplikaci se snaží vylákat osobní údaje

Na uživatele mobilních telefonů s operačním systémem Android se zaměřuje nový malware s názvem Flubot, který se šíří Evropskými zeměmi. Jeho výskyt byl zaznamenán zejména ve Velké Británii, ale také v Německu, Maďarsku, Itálii, Polsku a ve Španělsku. Je tedy velká pravděpodobnost že virus již je i v České republice. Jeho cílem je ovládnout telefon uživatele a bez jeho vědomí odesílat osobní údaje.

Pozor na textové zprávy: Podvod se šíří formou textových zpráv. Uživateli přijde na telefon SMS zpráva, která předstírá, že je od přepravní služby například DHL. Uživatele vyzve ke kliknutí na odkaz pro sledování zásilky což nabídne instalaci podvodné aplikace. Aplikace následně ovládne telefon uživatele a může bez jeho vědomí odesílat osobní údaje, včetně například podrobností online bankovnictví.

Operátoři nasazením bezpečnostních opatření sice dokážou část škodlivého provozu z ciziny blokovat, nicméně závadné SMS často posílají samotné napadené telefony, do jejichž komunikace nemohou zasahovat. Vyzíváme proto zákazníky především k velké obezřetnosti“, říká Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí.

První vodítko, které by mělo uživatele upozornit na podvod, je samotná SMS. Následně když je mu nabídnuto stažení aplikace je pro její stažení přesměrován mimo standardní obchod Google Play, což je druhé vodítko, které by mělo uživatele varovat. Telefony se systémem Android jsou v základu nastaveny tak, že není možné stahovat aplikace z neznámých zdrojů. Uživatel tedy musí nejdříve v telefonu toto stahování sám povolit.

V minulosti se podvody s textovými zprávami většinou zaměřovali na takzvaný Phishing, kdy se snažili uživatele přimět například k vyplnění formuláře s bankovními údaji a dalšími informacemi na podvodné webové stránce, která se vydávala za stránku banky. Současná vlna podvodů se liší tím, že se pokouší nainstalovat škodlivý software přímo do telefonu uživatele.

Ohodnoť článek

Foto APMS

Štítky mobilní telefon, malware, vir, hacker, Android, osobní údaje, Itálie, Německo, Španělsko, Polsko, Velká Británie, Česko, Maďarsko, SMS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci opět útočí na mobilní telefony. Skrze aplikaci se snaží vylákat osobní údaje  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.