Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejméně smrtelných nehod evidují policisté v Karlovarském kraji

Na silnicích v Karlovarském kraji došlo v uplynulém roce celkem ke 2 228 dopravním nehodám. Ač je číslovka na první pohled vysoká, jedná se o meziroční pokles o rovných 15 procent. Na silnicích v kraji zahynulo 11 osob, což je v rámci republiky nejméně. Hlavní příčinou nadále zůstává nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání předosti v jízdě. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V roce 2020 došlo na území Karlovarského kraje celkem k 2 228 dopravním nehodám, což představuje 2,4 procenta z celkového republikového počtu (94 794 dopravních nehod). Nejvyšší počet dopravních nehod byl již tradičně zaznamenán na území města Prahy. Ve srovnání s předchozím rokem došlo ke snížení počtu dopravních nehod ve všech regionech ČR, v Karlovarském kraji byl tento pokles po Praze dokonce druhý největší,“ uvedla Iveta Šedá z Krajské správy ČSÚ v Karlových Varech.

Podle statistik loni na silnicích v kraji zemřelo 11 osob, 65 jich utrpělo těžká zranění a 661 z nich bylo zraněno lehce. Celková hmotná škoda, odhadnutá policisty, přesáhla 115,5 milionu korun.

„Hlavní příčinou více než poloviny dopravních nehod v Karlovarském kraji byl nesprávný způsob jízdy (59,6 procent z celkového počtu nehod zaviněných řidiči motorových vozidel). Mezi další příčiny vzniku nehod patřila nepřiměřená rychlost (18,7 procent) a nedání přednosti v jízdě (8,5 procent),“ vysvětluje Šedá.

Drtivou většinu dopravních nehod způsobil řidič motorového vozidla, hned na druhém místě jsou střety s lesní zvěří či domácími zvířaty. Dvě třetiny nehod se udály v obci, přičemž nejvíce na silnicích II. třídy. Naopak nejméně jich policie zaznamenala na dálnici D6.

Nejbezpečněji jezdí řidiči v Chebu

Co se týče srovnání mezi okresy, tak si nejlépe vede Cheb, kde v uplynulém roce došlo k 593 nehodám. Nejvíce jich policisté evidují v Karlových Varech, tedy 977. O tom svědčí i dnešní výjezd hasičů, kteří zasahovali u nehody v karlovarské části Doubí. Nehoda si vyžádala čtyři zraněné. 

„Na místě zasahovala jedna jednotka hasičů, bylo potřeba zajistit protipožární opatření a zlikvidovat uniklé provozní kapaliny. Na nezbytně nutnou dobu policie provoz v ulici Studentská zcela uzavřela,“ popsal dnešní nehodu mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK | Zdroj ČSÚ

Štítky nehodovost, řidič, nehoda, mobil, statistika, ČSÚ, Karlovy Vary, Cheb, Karlovarský kraj, silnice, dopravní nehoda, Český statistický úřad, havárie, Praha, Česko, Martin Kasal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejméně smrtelných nehod evidují policisté v Karlovarském kraji  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.