Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sčítání lidu na v Karlovarském kraji: Nejaktivnější je obec na Sokolovsku

Od začátku sčítání obdržel Český statistický úřad (ČSÚ) přes 2,6 milionu elektronických sčítacích formulářů. Od 17. dubna bude možné vyplňovat také klasické papírové formuláře, které doručí sčítací komisaři. K vyzvednutí budou také na většině pošt. V Karlovarském kraji je zatím nejaktivnější obec Těšovice, Andělská Hora a Šabina na Sokolovsku.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

Sčítání běží přes dva týdny, sečtených máme více než 5 milionů osob a já bych jim všem chtěla poděkovat, že využily možnost sečtení se online. Všichni mají stále možnost využít elektronický formulář a sečíst celou domácnost, stejně jako pomoci se sečtením těm, kteří si na to sami netroufají. Od soboty bude navíc možnost sečíst se prostřednictvím listinného sčítacího formuláře,“ uvádí Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně ČSÚ.

Dále doplnila, že z údajů o počtu odeslaných elektronických sčítacích formulářů na 100 bytů za každou obec si lze udělat obrázek, jak to v kraji vypadá z hlediska zapojení jednotlivých obcí do sčítání. Mezi nejaktivnější obce v rámci Karlovarského kraje patří Těšovice, Andělská Hora a Šabina. Naopak nejméně se zatím zapojila Nová Ves, Čichalov a Prameny.

Historie sčítání lidu sahá v českých zemích až do středověku. Pravidelná sčítání zavedla však až Marie Terezie

Sčítání je jednou z nejstarších statistických akcí vůbec. Jeho historie v českých zemích sahá až do středověku. Pravidelná sčítání lidu v českých zemích však stanovil až patent císařovny Marie Terezie z roku 1753. Za první moderní sčítání je pak...

Sčítání 2021 pokračuje až 11. května. Od 17. dubna začnou sčítací komisaři roznášet listinné formuláře do domácností, které se nesečetly online, a to v předem oznámených termínech. Kvůli současné pandemické situaci předají komisaři formuláře před domem. ČSÚ doporučuje využívat elektronický formulář, neboť jeho vyplnění je snadné, rychlé a zcela bezkontaktní, z epidemického hlediska tak naprosto bezrizikové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSÚ

Štítky sčítání lidu, ČSÚ, demografie, bydlení, byty, Karlovarský kraj, Český statistický úřad, okres Sokolov, Šabina, Andělská Hora, Těšovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sčítání lidu na v Karlovarském kraji: Nejaktivnější je obec na Sokolovsku  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.