Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Lázeňští Šviháci plánují postavit mobilní saunu přímo v parku u kolonády

O sauně na kolečkách uvažují členové spolku Švihák už dobrých osm let. Nyní se jim podařilo uspět u Nadace Proměny Karla Komárka a získali potřebné peníze, aby mohli začít pracovat na vysněném projektu. Výsledkem jejich snažení by měla být mobilní komunitní sauna pro obyvatele Mariánských Lázní a vlastně i pro turisty. Má být blízko lidem a ideálně v parku.

„Ten nápad vznikl už při založení spolku v roce 2013, kdy kolegové říkali, jak by bylo skvělé mít v Mariánkách saunu. Lidé, co tu žijí moc dobře ví, jaká je tu zima. Ještě teď o víkendu tu lidé běžkovali. Zároveň jsme lázeňské město, lidé sem jezdí odpočívat a příjemně se naladit. My, co tu bydlíme se do těch lázní moc nedostaneme. Takže jsme si říkali, že by bylo výborné propojit wellness s lidmi, kdy se budou moci jít ohřát třeba do parku,“ vysvětluje Zuzana Rejchová ze spolku Švihák.

Od Nadace Proměny Karla Komárka se jim podařilo získat více než sto tisíc korun. Na samotný projekt to ale zdaleka nestačí.

„O další finanční prostředky žádáme i na dalších platformách a pokud to vyjde, tak si budeme moci saunu dovolit v plné designové podobě. Nadace nám také poskytuje i podporu ve smyslu, že nám pomohou sehnat architekty a designéry, kteří nám poradí, jak dodat mobilní sauně atraktivní podobu. Naše velká ambice je to, aby dobře vypadala a zapadala do prostoru,“ pokračuje Rejchová.

Vzhled ale není vše. Mobilní zařízení má být také inteligentní a splňovat parametry 21. století. Šviháci věří, že se jim podaří například vyvinout aplikaci, přes kterou by si lidé mohli saunu rezervovat. Samozřejmostí by pak měl být i digitální zámek.

Jeden z nejjednodušších způsobů by bylo využít starou maringotku, foto: spolek Švihák

Podobu mobilní sauny zatím přesně neznají. Důležité je, aby byla zkrátka mobilní. V tomto ohledu doufají, že se jim podaří najít s odborníky cestu, jak udělat objekt atraktivní a plně funkční. Jednou z cest by mohla například být upravená maringotka.

„To napadne každého asi jako první, a i tuto variantu zvažujeme. Šlo by tedy o to sehnat starou maringotku a přebudovat ji. Není to ale zásadní, může to být i kontejner nebo cokoli na kolečkách. Fantazii se meze nekladou. Chceme si nechat poradit a přijít s něčím originálním. Rozhodně to nechceme uspěchat,“ pokračuje.

Podle jejích slov je největším benefitem lázeňského města jeho příroda. I proto by saunu rádi viděli například u kolonády Ferdinandova pramene. S městem jsou zatím v jednání.

Oživují Mariánské Lázně

První akcí, které se spolek účastnil byl festival Kontejnery k světu. Jednalo se o největší projekt ve veřejném prostoru, který se uskutečnil v sedmi městech po celé republice. Šlo o čtyřtýdenní akci, kdy se v kontejnerech odehrály koncerty nebo se proměnily v čítárnu či kavárnu

Záběr šviháckých aktivit je opravdu velmi široký. Vše začalo tím, že se pár z nich vrátilo ze studií do svého rodného města a přišlo jim líto, že se tu “nic neděje“, a to chtěli změnit.

„Primárně se jedná o kulturní a společenské aktivity. Součástí jsou i pravidelné cyklojízdy. Loni se nám podařilo uskutečnit kulturní léto a letos bychom rádi navázali. I díky pravidelným PechaKucha Nights přijeli do Mariánek osobnosti, které nemáte ani šanci potkat naživo v Praze. Letos plánujeme už 23. ročník PechaKucha Night, pokud nám tedy bude doba přát,“ dodává Rejchová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto marianskelazne.cz

Štítky Mariánské Lázně, Švihák, sauna, mobilní sauna, projekt, Nadace Proměny Karla Komárka, lázně, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázeňští Šviháci plánují postavit mobilní saunu přímo v parku u kolonády  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.