Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dříve věhlasné koupaliště, nyní opuštěný areál k prodeji. Osud Riviéry je stále nejistý

Jedni nedají dopustit na vynikající kvalitu vody, druhým stále naskakuje husí kůže, neboť na přírodním koupališti ve Velké Hleďsebi nebyla voda nejteplejší. A tohle je asi jediná věc, na které se lidé z Chebska neshodnou. Zajedno jsou však v tom, že jim není lhostejný osud jejich oblíbeného a kdysi věhlasného rekreačního areálu Riviéra. Ten už několik let stojí ladem a pomalu pustne. V katalogu realitní kanceláře je na prodej už několik měsíců, zájemci se ale nehrnou.

Začněme ale od začátku. Koupaliště Riviéra vzniklo na místě tří Šmelcovních rybníků, které dříve patřily knížeti Metternichovi. Projektu se chopil vídeňský stavitel Fritz Epstein a nutno dodat, že dělníci pracovali s obdivuhodnou rychlostí. Na místě se střídali dnem i nocí, a tak bylo hotovo už za sedm týdnů!

„Musíme dodat, že při výstavbě koupaliště v roce 1929 narazili dělníci na kraji předního vypuštěného rybníka na neznámou středověkou štolu, v níž se voda trvale ztrácela. Pokus vstoupit do štoly byl lákavý, ale nebezpečný, protože stěny byly zčásti zhroucené a vzadu byl zával. Místo muselo být silně zabetonováno,“ popisují Zdeněk Buchtele a Richard Švandrlík v připravované publikaci o Velké Hleďsebi.

Vlasníkem se stal podnikatel Mischke, později jej převzala a provozovala společnost Strandbad GmbH. Zřejmě kvůli nastupující světové hospodářské krizi se už nerealizoval původní projekt koupaliště s hotelem a s plochou pro sport. I tak se ale místo těšilo velkému zájmu, jezdily sem autobusy, počítalo se s koncerty, barem a velmi populární byla i místní restaurace. V zadní části areálu stála velká skluzavka, kterou dnes lze spatřit už jen na předválečných pohlednicích.

foto: Archiv Zdeňka Buchteleho

Po válce místo ovládli jazzmani

V létě jsou navštíveny lázně tisíci hostů z celého světa. Hosté jezdí na koupaliště RIVIERA, aby se tady pokochali ve vzácné harmonii tiché a zasněné samoty, avšak s největšími přednostmi velkoměsta.“ Stálo v reklamním letáčku už soukromého areálu po roce 1945.

Brzy po válce se mohli lidé na odpoledních čajích zaposlouchat do tónu saxofonu Jendy Novotného, který hrával o nedělích i s orchestrem. V 60. letech provoz koupaliště pomalu upadal, velký vliv na to mělo i počasí, které nehrálo provozovatelům do karet. V sále se ale stále konaly zábavy, ani to však nestačilo, a tak koupaliště opět měnilo majitele. Nově se tak stalo podnikovým rekreačním střediskem závodu Buzuluk Komárov u Hořovic.

„Koupaliště sloužilo podniku řadu let. Zůstalo téměř v předválečné podobě, pouze na místě kabinek vznikly ubytovny a interiér byl změněn. Kolmé fiály u věže vstupní budovy byly v roce 1982 při opravě fasády odstraněny. Koupaliště Buzuluku  bývalo při teplém příhodném počasí hojně využíváno. Jakmile v létě přišly horké dny, byla sem přivedena (byť dočasně) autobusová doprava z Mariánských Lázní,“ píše Buchtele v připravované publikaci.

V té době lze Riviéru směle označit jako moderní plážové koupaliště. Byly zde šatny, sprchy, restaurace, ubytování i parkoviště a dopravní spojení.

Začátek konce po roce 1989

Po revoluci se rekreační středisko odtrhlo od podniku Buzuluk. Majitelů zde prošla celá řada. V rámci privatizace se k Riviéře dostal podnikatel z Teplic. O provoz koupaliště ale zájem nejevil a využil jej jako zástavu pro své úvěry. O objekty se nikdo nestaral a brzy se staly lákadlem pro zloděje, kteří dokonce ukradli i hliníkovou střechu.

Areál tak spadl pod Finanční úřad ve vzdálených Teplicích, který jej opakovaně dával do dražby. Bez úspěchu. Mezitím Riviéru obsadili bezdomovci, drogově závislí a ženy lehkých mravů.

V dubnu 2001 obec Velká Hleďsebe areál vydražila. Nádrže opět zaplnila voda a pomalu se připravoval plán oprav. Areál byl však v dezolátním stavu a případné náklady na obnovu by šly do desítek miliónů korun. Obec za přispění místních alespoň pozemek oplotila, obnovila přípojky vody, kanalizaci a nechala odstranit nahromaděný odpad. Střechu dělníci spolu s místními provizorně opravili, vytlučená okna nechali zasklít nebo zazdít. Celkem se jednalo o investice za půl milionu korun.

Dnes je areál na prodej, foto: ViaFinance reality

V roce 2012 o Riviéru projevil zájem Vladimir Ispravnikov, prodejní cena podle Buchteleho činila 5 313 150 korun. Nový majitel začal hned pracovat na novém projektu pod názvem Riviera Retro s.r.o. V té době v části areálu vyrostla nová zděná budova ve tvaru parníku, hlavní bazén se dočkal oprav, obezdění nebo zpevnění dna. O dva roky později ale nový majitel zemřel a s ním i myšlenka na obnovení areálu. Nyní je v nabídce společnosti se sídlem v Pardubicích, v katalogu realit se objevila Riviéra už loni v září. A cena? 55 miliónů korun. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Zdeňka Buchteleho | Zdroj Zdeněk Buchtele, Richard Švandrlík, z připravované publikace o Velké Hleďsebi

Štítky Chebsko, Riviéra, koupaliště, historie, prodej, Velká Hleďseme, Velká Hleďsebe, Zdeněk Buchtele, okres Cheb, projekt, dělník, Klemens Wenzel von Metternich, Fritz Epstein, Velká hospodářská krize, Teplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Blažek

nevěřím,že se obnovení podaří

Úterý, 23. března 2021, 10:17Odpovědět

Dříve věhlasné koupaliště, nyní opuštěný areál k prodeji. Osud Riviéry je stále nejistý  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.