Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zaměstnanci Armády spásy testují bezdomovce na covid, většina z nich už sama onemocněla

Bezmála devadesát otestovaných klientů na koronavirus eviduje Armáda spásy v Karlových Varech. Ve více než 30 případech se ukázaly výsledky testů pozitivní. Zatím mají dostatek kapacit, kam klienty umístit do izolace. Například do jimi provozovaného azylového domu v Sedleci, do prostor školy Jana Palacha, které zajistil karlovarský magistrát, nebo do obcí s rozšířenou působností, které také vyčlenily místa. Drtivá většina bezdomovců karanténu ze strachu dodržuje, najdou se ovšem i výjimky.

Už třetím týdnem testuje Armáda spásy své klienty. K minulému pátku to činilo přes 70 otestovaných osob, z nichž více jak 30 mělo pozitivní výsledek.

„Včera jsme otestovali dalších deset lidí, máme jednoho pozitivního pána, u kterého teď řešíme převoz. V úterý se testovalo pět lidí, jeden byl pozitivní a ten byl umístěn na izolaci v prostorách budovy školy Jana Palacha. Dá se říct, že sbíráme drobky, které nám minulý týden unikly,“ vysvětluje Martin Roušal, ředitel Armády spásy v Karlových Varech.

Pokud se situace dramaticky nezhorší, měly by stávající kapacity stačit. První příznaky onemocnění covidem se projevily u tří klientů v Sedleci, které ihned umístili do izolace a zajistili, aby se o sebe dokázali postarat a nepřišli s nikým dalším do kontaktu.

„Následně jsme testování řešili od hygieny, přes hasiče a další instituce. Bohužel jsme naráželi na mnoho administrativních překážek, které nás donutili jednat po vlastní ose. Takže jsme nakoupili vlastní testy a domluvili se s jednou ze zdravotních sester, která nám pomohla s testováním i nám ukázala, jak to používat,“ popisuje poněkud bojové podmínky ředitel.

V druhé fázi už se jim podařilo vykomunikovat spolupráci s krajskou hygienou, která zajistila hromadné testování osob. Další lidi z ulice si pečlivě zaevidovali a registrovali je na určená testovací místa v nemocnici v Karlových Varech nebo v Chebu. Tam je vozili svými auty. Také z vlastní zkušenosti vědí, kteří z uživatelů jejich služeb budou ochotni k testování a u kterých se mohou spolehnout, že případnou karanténu dodrží.

„Ochota mezi lidmi byla velká, v tomto ohledu jsou velmi zodpovědní. Věděli jsme, komu můžeme věřit, že vše dodrží. Jen ve výjimečných případech to sabotují a snaží se utéct. Drtivá většina z nich má sama strach. Před dvěma týdny zde jeden klient zemřel, takže vidí, co ta nemoc může způsobit,“ konstatuje Roušal.

„Očkovaní zatím nejsme.“

Roušal také dodává, že se sice hovoří o očkování pracovníků v sociálních službách, ale na ty z Armády spásy a podobných organizací trochu zapomněli. Že spadají do velice rizikové skupiny se záhy ukázalo.

„Nejsme naočkování, máme tu karanténní prostory a zaměstnanci mi odpadávají s covidem. Jen tři lidi to ještě neměli ze 17 zaměstnanců. Teď máme s koronavirem či v karanténě pět lidí, a to máme dva celodenní provozy. Je složité zajistit fungování, naštěstí máme obětavé pracovníky,“ dodává.

Nyní se ale podobně jako městští policisté dočkali a jsou zařazeni mezi prioritní skupinu pro očkování. Seznam je ale dlouhý a vakcín poskromnu. Je tak otázka, kdy se na ně dostane řada.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, Karlovy Vary, bezdomovci, Armáda spásy, karanténa, Jan Palach, Krajská hygienická stanice, bezdomovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci Armády spásy testují bezdomovce na covid, většina z nich už sama onemocněla  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.