Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Z muzea zní netradiční výzva: Sháníme pořádné péřové duchny

Unikátní hrázděný statek v Milíkově prochází náročnou rekonstrukcí. Velkou péči zde věnují i renovaci nábytku, který je z drtivé většiny původní. Ne všechno se ale dochovalo. Aby byla expozice jaksepatří věrohodná, je třeba i takovou malovanou postel vybavit do posledního detailu. Například klasickou starou peřinou a polštářem.

Usedlost se nachází na okraji obce Milíkov nedaleko kostela. Má klasický půdorys chebského hrázděného statku, který tvoří dvůr uzavřený obytným stavením s chlévem, stodolou, do dvora otevřenou kolnou a výminkem postaveným na místě původních samostatných chlévů. První zmínka o majiteli usedlosti je z ledna 1852

Pro plánované expozice milíkovského statku čp. 18 a etnografickou expozici v našem muzeu sháníme klasické staré peřiny, takzvané duchny a polštáře,“ tak zní výzva Muzea Cheb, které má na statku svou pobočku.  

Expozice má návštěvníkům zprostředkovat, jak se dříve na Chebsku žilo. Tomu by měla odpovídat i výbava domácnosti. Je tak logické, že prázdná postel opravdu není to pravé.

„Potřebujeme zastlat jednu až dvě postele, které budou stát ve spodní světnici. Tedy v prostoru, kde se běžně žilo. Ale do horní světnice potřebujeme těch peřin poměrně hodně. Ta sloužila hlavně proto, že se tam shromažďovala výbava. Takže ve výsledku nám dole sice stačí jeden polštář a jedna peřina, ale když máme naznačit výbavu, tak je to o něčem jiném. Potřebujeme proto nastlat více peřin na sebe,“ vysvětluje etnografka z Muzea Cheb Iva Votroubková.

V horním patře se totiž přespávalo jen výjimečně, a tak by každá postel měla mít až dvě duchny. Pořádné duchny.

„Do nich se primárně shromažďovalo nadrané peří a až potom, když hospodyně potřebovaly našít peřiny, tak se z nich odebíral materiál. Z jedné duchny mohly zniknout dvě až tři peřiny. Takže proto my potřebujeme poměrně velké množství toho peří. Pod peřinami, které dneska získáváme od lidí, se běžně spalo a jsou tenké. Musí se nechat čistit a už při tom samém čistění je poměrně velký úbytek peří,“ říká s úsměvem Votroubková.  

Nic jiného na statku neshání. I to je poměrně unikátní, protože se zde podařilo zachovat většinu vybavení. Předměty jako je malovaný nábytek, kožené křeslo nebo mechanická čistička obilí ze 30. let 20. století už prošly rukama restaurátorů.

RESTAURÁTORSKÝM ZÁSAHEM procházejí i drobnější předměty, např. rozporky ke koňskému zápřahu ze 30. let 20. století. U...

Zveřejnil(a) Statek Milíkov čp. 18, pobočka Muzea Cheb dne Pondělí 1. března 2021

„Muzeum má kromě toho i vlastní sbírkový fond a tam podle možností můžeme sbírky doplnit, například o hospodářské nářadí a podobně,“ dodává Votroubková.

Rekonstrukce statku vyjde na více než 24 miliónů korun, na realizaci získal kraj dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Proměnu statku a další zajímavosti můžete sledovat i na facebookovém profilu Statek Milíkov čp. 18, pobočka Muzea Cheb. A pokud doma či na chalupě máte pořádnou péřovou peřinu či polštář, můžete je nabídnout muzeu, stačí se ozvat na email: votroubkova@muzeumcheb.cz.

Čtete také:

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Cheb

Štítky Cheb, Muzeum Cheb, statek Milíkov, expozice, výstava, výzva, statek, muzeum, postel, polštář, Milíkov, peří, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z muzea zní netradiční výzva: Sháníme pořádné péřové duchny  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.