Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Mnozí čápi už jsou doma ze svých zimovišť

Ze svých zimovišť a z teplých krajů se v těchto dnech do Evropy vrací obrovská hejna ptáků. S velkým očekáváním vyhlíželi lidé v Chebu také své opeřené čapí celebrity, které mají i své facebookové stránky s tisícovkou sledujících. Své fanoušky nezklamali, a dokonce už pilně pracují na založení rodinky.

„Čejky, jeřábi, špačci, hřivnáči, drozdi, skřivani, to vše jsou ptáci, kteří teď přilétají do Evropy z teplých krajin. Převážná část těchto dálkových migrantů přes naši republiku pouze protahuje a bude pokračovat dál na sever do své domoviny, ale část z nich zde zůstane. A pokud najde vhodné hnízdiště a partnera, tak bude i hnízdit,“ uvedl Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).  

Někteří čápi odlétají na zimu až do daleké Afriky. Jiní se spokojí se Španělskem, kde často okupují skládky komunálního odpadu. Výjimkou nejsou ani zimoviště v sousedním Německu, i proto jsou tito jedinci mezi prvními, kteří se domů vracejí.

V Chebu hnízdí čápi na komíně bývalého pivovaru už neuvěřitelných 45 let. Dlouhodobou pozorovatelkou je i Monika Dohnalová, která má z okna svého bytu dokonalý výhled na hnízdo. V roce 2010 dokonce založila facebookovou stránku Chebští čápi, kde se lidé navzájem dělí o své poznatky a fotografie. Skupina má už 1300 členů.

V loňském roce chebský pár úspěšně vyvedl čtyři mláďata, zdroj: Facebook/Chebští čápi

Letos přiletěla samice na svátek Miloslavy, proto ji také místní říkají Milda. O pár dní později ji následoval samec Petr. Podle pozorovatelů se letos o hnízdo strhla pořádná mela. Čápů přiletělo hned několik, místo ale uhájili místí. O potomstvo se také nikdo bát nemusí, jen co čapí pár poklidil, už začal pracovat na budoucí generaci. Život opeřené rodinky může díky webkameře sledovat prakticky každý. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mária Cibová

Štítky čáp, hnízdo, pozorování, Cheb, zimoviště, jaro, ptáci, Evropa, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnozí čápi už jsou doma ze svých zimovišť  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.