Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do lázní od března nesmějí samoplátci, předseda svazu to považuje za diskriminaci

Podle nových nařízení vlády nesmí lázně od března přijímat k léčbě samoplátce. Toto rozhodnutí kritizuje zejména Svaz léčebných lázní ČR. Opatření je podle nich nesmyslné nevyvážené a diskriminační vůči některým lidem, kteří prodělali koronavirus a jezdí se do lázní zotavit.

Doby, kdy lázně poskytovaly wellness služby, ubytování nebo stravování jsou pryč. Od říjnou pouze léčí.

Léčebné lázeňství je jediný segment zdravotnictví, jemuž bylo nyní zakázáno poskytování služeb za úhradu pacienta, ačkoli třeba u zubaře je to běžnou praxí, výkony v rámci estetické medicíny také omezeny nebyly,“ uvedl prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Zástupci lázní se shodují, že tato opatření jsou diskriminační jak pro lázně, tak i pro pacienty, kteří si chtějí léčbu uhradit. Ve svém stanovisku uvádějí, že lázně mohou pomoci ze zotavení po těžkém průběhu nemoci covid-19. Uleví lidem od dušnosti, únavy a pomohou i s psychickými poruchami.

Nejhorší na uvedeném rozhodnutí je fakt, že z pojištění jsou hrazeny postcovidové rehabilitace jen vymezenému okruhu pacientů. Ostatní si léčbu hradili z vlastních prostředků a nyní nemohou,“ konstatuje Bláha.

Zároveň dodává že jako lichý vyznívá argument, že tato opatření sníží v lázních množství pacientů. Tím naráží na velmi kritizované téma velkých podniků, které mohou i nadále fungovat, aniž by se významně omezoval počet pracovníků.

„Ve srovnání se stále otevřenými průmyslovými podniky s tisícovkami zaměstnanců ve směnách, je v lázních pohromadě nepoměrně méně lidí, za dodržování přísných hygienických opatření, které je doplněno pravidelným testováním. Podniky prý nemohou přijít o své zakázky. Nejen lázně, ale celý sektor cestovního ruchu, již o své zakázky v podobě klientely přišly dávno,“ dodává Bláha.

Už loňské jaro znamenalo pro lázně velké omezení v rámci protikoronavirových opatření. Lidé v tomto sektoru přicházeli o práci. Jednání o kompenzacích se vlekla. Naděje přišla v létě, kdy mohly lázně opět přivítat hosty. Pomohly i státní vouchery. Jenže pak přišel podzim a situace se opět opakovala. Klesl počet klientů i nemocnice omezily zákroky a neposílaly tak pacienty na doléčení. Samoplátci mnohdy měli strach a raději ani nepřijeli. 

Na kompenzace stále čekáme

Už v dřívějším prohlášení Bláha uvedl, že pomoc od státu má mnoho nedostatků. Například kompenzace z programu Covid - ubytování za loňské jaro některé lázně ještě nedostaly, řekl počátkem února.

Na jaře jsme byli všichni víc vystrašení a vlastně žádná vlna epidemie nebyla, byla jen vlna opatření. Teď je to mnohem horší, ale my už jsme byli falešně klidnější. A ono se to sčítá, to, že jsme v tom dlouho, rezervy docházejí, vládní pomoc je strašně pomalá a je velký rozdíl mezi tím, co vláda říká a jaká je realita. Zpracování žádostí o dotace trvá i půl roku a dosud nemáme peníze za jaro. A možná, že část lázní to už nerozdýchá," shrnul tenkrát Bláha.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lázně, léčebné lázně, COVID-19, koronavirus, opatření, vláda, Svaz léčebných lázní ČR, Eduard Bláha, léčba, Svaz léčebných lázní České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do lázní od března nesmějí samoplátci, předseda svazu to považuje za diskriminaci  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.