Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hejtmani chtějí prodloužit nouzový stav o dva týdny. Žádají, aby se v březnu začaly děti vracet do škol

Všichni hejtmani se dnes dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) je to pro koronavirovou infekcí postižený kraj jediné řešení. Žádost krajů je mimořádným krokem s maximální dobou trvání 14 dní. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil v otevřeném dopise vládě případné opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny za protiústavní.

„Pokračování nouzového stavu je při stálém přehlcení jednotek intenzivní péče po celé zemi a zvlášť v našem regionu jediné řešení. Byl bych velmi rád, kdyby se to naši občané snažili pochopit, a děkuji všem za trpělivost. Nemůžeme nechat zdravotnický systém, aby se zhroutil a ohrozilo by to zdraví mnoha lidí,“ řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek.

Aktuálně je tak v kraji 6443 potvrzených případů onemocnění covid-19. Nejvíce se nákaza šíří stále na Sokolovsku a Chebsku, které jsou od pátku v karanténě, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví

Zároveň dodal, že spolu s ostatními hejtmany chtějí jasně a srozumitelně informovat o obsazenosti lůžek intenzivní péče v nemocnicích. To by podle jeho slov mělo být i hlavním kritériem, od kterého se budou odvíjet další změny v opatření.

„Původně jsme s kolegy hejtmany předložili celou řadu možných změn týkajících se například regulované otevření obchodů, služeb, sportovních a kulturních zařízení. Hygienici a další odborníci ve zdravotnictví se ale shodli, že to nyní není možné. Proto jsme se napříč kraji dohodli, že prioritou pro nás v tuto chvíli je návrat žáků do škol. V první řadě jde o maturitní ročníky a žáky 9. tříd, pak ve vlnách o další žáky,“ vysvětluje hejtman.

Změny by měly týkat také omezení úředních hodin na úřadech. Ochody, služby a provoz sportovních zařízení se budou otevírat až koncem února, a to za přísných hygienických opatření.

„Chceme, aby začalo očkování pedagogů při návratu do škol a připravily se podmínky pro samotestování zaměstnanců ve firmách,“ dodal.

Odpovědnost za zvládnutí a řešení krizového stavu nicméně stále zůstává na vládě. Premiér přislíbil, že se v úterý členové vlády sejdou k jednání s opozicí ohledně urychleného projednání pandemického zákona a dalšího řešení jednotlivých kroků ke zvládnutí pandemie.

Vystrčil: Bezprostředně vyhlásit nový nouzový stav je protiústavní

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila je opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny protiústavní. Týká se to podle něj i případu, kdy o nouzový stav požádají hejtmani. Vládu na celou věc upozornil otevřeným dopisem.

Dosavadní nouzový stav skončí dnes o půlnoci. Jeho prodloužení totiž Sněmovna hlasy opozice tento týden odmítla.

„Zruší-li Poslanecká sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužení, nesmí vláda bezprostředně rozhodnout o vyhlášení obdobného nouzového stavu dalšího. V takovém případě by se totiž kontrolní působnost Poslanecké sněmovny vyprázdnila," uvedl v dopise Vystrčil.

Dále upozorňuje také na to, že právní řád nabízí řadu prostředků pro boj s epidemií, aniž by při tom bylo nutné obcházet či pošlapávat ústavní pořádek. Podle krizového zákona totiž může hejtman pro celý kraj nebo jeho část vyhlásit stav nebezpečí. Pokud není možné účelně odvrátit hrozbu v tomto stavu, má podle předpisu neprodleně požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu.

„Je zřejmé, že příslušné ustanovení zákona se vztahuje na situaci, kdy v zemi nouzový stav není, a ukáže se potřeba jej mít. V ČR však nouzový stav trvá už od října," podotkl Vystrčil.

Předpisy podle něj rozhodně nelze vykládat tak, že vláda může obejít vůli Sněmovny. „Žádost hejtmanů vůli Poslanecké sněmovny 'nepřebije'," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky nouzový stav, hejtman, vláda, čr, opatření, koronavirus, Poslanecká sněmovna ČR, Miloš Vystrčil, Petr Kulhánek, ODS, Starostové a nezávislí, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmani chtějí prodloužit nouzový stav o dva týdny. Žádají, aby se v březnu začaly děti vracet do škol  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.