Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na Chebsku se znovu projevil zemětřesný roj, otřesy jsou zatím velmi slabé

Zemětřesný roj, který se na Chebsku objevil už před Vánoci, dal o sobě opět vědět. Otřesy podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR zatím nejsou silné. Za poslední dny byl nejsilnější v noci na čtvrtek, který měl hodnotu magnitudo 2,6 stupně.

„Ve čtvrtek v noci jsme zaznamenali dva otřesy s magnitudem vyšším než dvě. Obě zemětřesení měla magnitudo 2,5 a došlo k nim nedaleko obce Luby v hloubce necelých deseti kilometrů. Sesmická situace v uplynulém měsíci byla klidná, objevovalo se běžné množství otřesů se slabými magnitudy,“ uvedli vědci z Geofyzikálního ústavu.

Sever Chebska patří mezi nejvýznamnější zemětřesné oblasti ve střední Evropě a charakterizují ji právě takzvané zemětřesné roje v podobě řady drobnějších otřesů. I ty mohou však napáchat drobné škody.

Nejsilnější zemětřesení o síle 4,6 Richterovy škály postihlo západ Čech v prosinci roku 1985. Šlo o jedno z nejsilnějších zemětřesení na území republiky za posledních sto let. Na domech vznikaly praskliny, u některých stavení opadala omítka a zřítilo se několik komínů. Největší škody napáchaly otřesy v obcích Skalná, Nový Kostel a Plesná. Tyto otřesy cítili lidé na celém území Čech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Štítky Chebsko, zemětřesení, Geofyzikální ústav, okres Cheb, Akademie věd České republiky, Vánoce, Česko, Luby, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Chebsku se znovu projevil zemětřesný roj, otřesy jsou zatím velmi slabé  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.