Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vláda se rozhodla uzavřít okres Sokolov a Cheb, na situaci budou dohlížet stovky policistů

, aktualizováno 11. února 2021, 13:25

Od dnešní půlnoci nebudou smět obyvatelé dvou okresů Karlovarského kraje vyjíždět mimo své bydliště a naopak ostatní lidé nebudou smět do zmíněných okresů vjet. V Sokolově a Chebu bude navíc platit povinnost nošení ochrany horních cest dýchacích. Vláda taktéž důrazně doporučila všem zaměstnavatelům, aby zavedli home office a více využívali antigenního testování svých pracovníků. Tato opatření potrvají do konce nouzového stavu.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je nyní na Sokolovsku 1 183 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Což je nejvyšší podíl v celé republice. Podobně je na tom Chebsko, kde se za sedm dní nakazilo 1 149 lidí na sto tisíc obyvatel. Celkově se v kraji s koronavirem léči 6275 obyvatel

„Jde o oblasti, kde počet nově nakažených je až čtyřikrát vyšší než v jinde. Jedná se o Cheb, Sokolov a Trutnov. Rozhodli jsme v těchto regionech omezit volný pohyb osob nad rámec celostátních opatření. Rozhodli jsme tak, že zakážeme opouštět lidem tyto okresy, a to až na výjimky osob, které v těchto okresech bydlí. Lidem, kteří zde bydliště nemají jsme naopak zakázali sem přijet. Hranice regionů budou hlídat policisté a budou kontrolovat účel cesty  do uzavřené oblasti a nebo účel výjezdu mimo ni,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Výjimky platí pro cesty za prací, nákup nezbytných potřeb nebo na návštěvu úřadu. I tyto cesty ale budou muset lidé doložit. „Tento zákaz se nevztahuje na děti, žáky a studenty, kteří mají povolenou účast ve školních zařízeních a jejich případný doprovod. Lidé nadále mají povinnost nosit na veřejnosti, ve vnitřních prostorách i v dopravě alespoň chirurgickou roušku nebo FFP2 respirátor," uvedl ministr.

Kraj taktéž obdrží půl milionu roušek ze státních hmotných rezerv, které dostanou obyvatelé zdarma. „Zároveň žádáme všechny zaměstnavatele, aby na svých pracovištích přijali co možná nejpřísnější režimová opatření, zamezili shlukování osob a v co největší míře nařídili home office. Rovněž by měli maximalizovat frekvenci antigenního testování svých zaměstnanců,“ dodal ministr.

I přes vyhlášenou karanténu okresů zůstane autobusová linka Cheb- Sokolov - Karlovy Vary - Praha v provozu. Spoje se omezovat nebudou, informoval mluvčí provozovatele, společnosti RegioJet Aleš Ondrůj. Upozornil ale, že důvody cestování může u pasažérů kontrolovat policie

Pokud by nebyl proudloužen nouzový stav, skončí platnost těchto opatření už za pár dní. Od pondělí by se tak mohla podle Blatného otevřít většina provozoven. Podle něj tak celá republika půjde vstříc nákaze koronavirem. „Postupně dojde ke zhoršování situace v nemocnicích, které se dostanou do stejných problémů jako například nemocnice v Chebu. Nouzový stav nám umožňuje vydávat celoplošná opatření. Zákonem o veřejné ochraně zdraví nelze uzavřít obchody a služby, nelze omezit pohyb osob. Právě na těchto opatřeních ale vše stojí. Je možné regulovat hygienická opatření, v určitých oblastech může hygienická služba zasahovat striktněji, ale nelze vydávat celoplošná opatření v čemž vidím to největší riziko,“ dodal Jan Blatný.

Měli jsme naprosto šibeniční termín

První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek na tiskové konferenci uvedl, že na území Sokolova a Chebu bude 44 kontrolních stanovišť a 300 policistů. Kontroly budou namátkové na silnicích i na autobusových a vlakových nádražích. 

„Mateřské útvary zajistí zhruba padesát procent kapacit, zbytek musí zajistit ostatní krajská ředitelství nebo cizinecká policie. Pokud by ta situace měla trvat déle nebo těch okresů bude v budoucnu více, tak máme přislíbenou pomoc vojenské policie," přiblížil Martin Vondrášek.

V usnesení vlády je celkem 11 výjimek. V krizovém opatření se píše, že povinnost prokázání důvodu cesty nese občan. V okamžiku, kdy policista dojde k závěru, že cesta není hodnověrně prokázána, má možnost si věc ověřit a případně řidiče otočit zase zpět. Proto policisté apelují, aby lidé cestovali přes hranice dotčených okresů opravdu jen v nutných případech. Kdo tato nařízení nebude respektovat, může si vysloužit až pokutu deset tisíc korun.

„Pro nás ta situace také není jednoduchá. O celé věci jsme se dozvěděli včera a měli jsme opravdu šibeniční termín. Dokud nemáte čistopis usnesení vlády, tak není nic jisté. Když to zdramatizuji, tak jsme se detaily dozvěděli dnes v 7:40 ráno, kdy nám toto usnesení vlády přišlo. Věřím, že většina lidí chápe smysl tohoto opatření a nebudou zneužívat výjimky," dodal Vobdrášek.

Kulhánek: Musí se upřesnit dokládání důvodu cestování

Zpřísněná opatření v okresech Cheb a Sokolov vedení Karlovarského kraj očekával. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) jsou vymahatelná, pokud se upřesní například, jak budou lidé prokazovat účel svých cest. Na distribuci ochranných pomůcek, kterou vláda přislíbila, se začne kraj neprodleně chystat, řekl novinářům.

„Opatření vlády směřuje do okresů, do kterých jsme to předpokládali, tedy počítáme s tím, že je omezena mobilita osob v tom smyslu, že lidé z okresu Cheb a Sokolov mající v těchto okresech trvalé bydliště, nemohou okresy opouštět. Stejně tak není možné do nich přijíždět. Potřebujeme ale ještě upřesnit řadu detailů, především, kde budou přesně probíhat kontroly dodržování těchto opatření, jak naši občané budou prokazovat účel svých cest mimo uvedené okresy. Čekáme proto na informace od ústředních orgánů, které předáme starostům," uvedl hejtman.

Opatření měla přijít dříve

Podle místostarosty Chebu Jiřího Černého (VPM) se celá situace měla řešit daleko dříve.  „Čísla jsou v řádech týdnů špatná a stále se zhoršují. Dneska už umírají naši rodiče, naši kamarádi, naši známí. A jiná možnost teď už není než zastavit alespoň na deset dnů společnost v rámci možností a zachování základní infrastruktury. Ale jak to budou moci policisté a naši strážníci vymáhat, se teprve ukáže," řekl Černý, který je v civilním povolání zdravotnický záchranář. 

Výjimky z opatření:

  • cesta do místa trvalého bydliště, do práce či do školy
  • návštěva lékaře, úřadů nebo kostela
  • nákup nezbytných potřeb pro sebe a své blízké
  • projíždět mohou také řidiči kamionů. Nesmí zde však zastavit

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, vláda, opatření, Cheb, Sokolov, nouzový stav, omezení pohybu, Karlovarský kraj, Jan Blatný, Petr Kulhánek, okres Cheb, Martin Vondrášek, Jiří Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda se rozhodla uzavřít okres Sokolov a Cheb, na situaci budou dohlížet stovky policistů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.