Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie odložila vyšetřování případu faráře, který čelil podezření ze zneužívání nezletilých

Podle vyšetřování policie i církve  se loketský farář Jiří Majkov nedopustil zneužívaní nezletilých, z čehož byl od loňského léta podezřelý. Plzeňský biskup Tomáš Holub ho uvolnil loni od 1. července ze všech funkcí. Přesto se teď Majkov rozhodl rezignovat na své funkce v církvi. Informuje o tom na svých webových stránkách plzeňské biskupství.

Biskup Majkova v červenci odvolal preventivně, než se vyšetří podezření "z pochybení v chování spojeném s výkonem kněžské služby". Při nedělní bohoslužbě v Lokti oznámil generální vikář P. Jakub Holík farníkům výsledek  vyšetřování v kauze R.D. Jiřího Majkova.

„Jednání Jiřího Majkova nelze chápat jako slučitelné s morálními nároky kladenými na římsko-katolického kněze,“ uvedl biskup Tomáš Holub. Na základě pastoračního rozhovoru s biskupem pak Majkov rezignoval na funkci generálního vikáře pro Karlovarský kraj, soudce církevního soudu v Plzni a faráře v Lokti a je připraven přijmout jinou odpovídající kněžskou službu v rámci plzeňské diecéze.

Biskup Tomáš Holub uvedl, že policie případ odložila s konstatováním, že nebylo prokázáno přestoupení právního řádu. Věc doporučila dále řešit pouze po církevní linii. Kongregace pro nauku víry, která je v současné době v katolické církvi odpovědná za vyšetřování, konstatovala ve svém dopise z loňského listopadu, že v daném případě nešlo o delikt sexuálního zneužití nezletilých. Případ proto odložila a další řešení ponechala v pravomoci diecézního biskupa.

Vyšetřování a uvolnění Majkova z funkce vyvolalo v Lokti překvapení a odmítavou reakci. Majkov je ve městě znám i mimo církev a aktivně se zapojoval do společenského života ve městě. Na sociálních sítích tak získal značnou podporu.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky policie, farář, zneužívání, vyšetřování, biskup, odvolání, krimi, církev, Tomáš Holub, Jakub Holík, Katolická církev, Plzeň, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila vyšetřování případu faráře, který čelil podezření ze zneužívání nezletilých  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.