Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Restaurátorské práce na monumentálních kamnech stále pokračují

Už jen rozebrat zdobná národopisná kamna nebyl snadný úkol, nyní už jsou ale všechny části v restaurátorské dílně, kde usilovně pracují na jejich obnově. Aktuálně probíhá jejich odsolování, kdy jsou jednotlivé kachle opatřeny zábaly z destilované vody a buničiny. Do muzea by se kamna měla dostat na jaře příštího roku.

O kamna se více než dva roky soudil kraj s městem Loket, které si je nárokovalo jako součást sbírek loketského hradu. Město u soudu neuspělo

Kamna Williho Russe vznikly mezi roky 1941 až 1944 na objednávku někdejšího chebského národopisného muzea. Jedná se vlastně o trojrozměrnou učebnici chebského národopisu, která zachycuje rodinné a výroční obyčeje, sledovat na nich můžeme typické kroje i úryvky textů písní a koled. Vše doplňuje heraldická výzdoba o 71 znacích měst a rodů. I proto bylo třeba s kamny opatrně zacházet. Nyní jsou v restaurátorské dílně Sylvy Antony Čekalové, kde probíhá takzvané odsolování.

„Jednotlivé kachle  jsou v maximální míře za pomoci zábalů z destilované vody a buničiny zbaveny solí proniklými do keramiky z vnitřních vyzdívek. Zároveň probíhá odstraňování krust a výkvětů na keramice a pokračuje čištění cementu ze spár. Spárování drží dle vyjádření restaurátorů velice pevně a někde ho zatím nechávají jen opracované mikrobruskou. Spojení glazury se spárovací hmotou je místy pevnější než spojení glazury se střepy. Pokračují také zkoušky glazur a bylo zahájeno lepení a zajišťování rozlomených a naprasklých kachlů,“ popsala Markéta Plevná Šalátová z Muzea Cheb.

Unikátní národopisná památka

Russova kamna budou dominantním exponátem chebského muzea, které plánuje veřejnosti dílo představit v podobě, kterou jim jeho autor Willi Russ zamýšlel dát. Jedná se o velmi mohutný objekt se základnou 286 x 145 cm a výškou 238 cm. Kamna navíc budou usazena na zděném soklu vysokém 45 cm. Doplněna budou rovněž o kamnovou lavici, tak jak u klasických chebských kachlových kamen bývalo pravidlem.

Rekonstrukce vyjde na téměř 1,2 milionu korun, původně měla být hotova během podzimu letošního roku. Práce však hatí fakt, že někdo kamna zevnitř zalil cementovou maltou, což práce pozdrželo. Na prvním místě je pro muzeum pečlivá rekonstrukce, a proto se termín dokončení posunul na jaro 2021.

Ohodnoť článek

Foto Muzeum Cheb

Štítky historie, rekonstrukce, restaurování, Cheb, kamna, muzeum, Willy Russ, glazura, Muzeum Cheb, destilovaná voda, dílna, buničina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurátorské práce na monumentálních kamnech stále pokračují  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.