Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Příroda se mění, to dokazuje téměř sto let trvající pozorování rostlin napříč ČR

Archiv Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) disponuje i fenologickými záznamy od roku 1923. Díky tomu mohli odborníci sestavit podrobný přehled, jak se za téměř 100 let proměnila příroda v Česku. Z dat je možné vyčíst, jak se změnilo chování některých organismů nebo jak významný dopad má úbytek vody v krajině.

Fenologie je vědní disciplína, která sleduje periodické životní projevy rostlin a živočichů. Na živé organismy mají během roku velký vliv podmínky vnějšího prostředí, zejména podnebí a počasí.

Za posledních 97 let se příroda musela přizpůsobit klimatickým změnám i zásahům samotného člověka. Vegetační období rostlin, keřů, stromů i zemědělských plodin, sleduje ČHMÚ nepřetržitě už téměř sto let.

Na sebraných datech můžeme pozorovat, jak významný je stav vody v krajině, jaký byl průběh počasí nebo jaká byla odezva okolní přírody, chování živočichů či účinky na samotného člověka. Od roku 2014 se do krajiny nedostalo mnoho vody vinou nižších srážkových úhrnů, vln veder v létě a zanedbatelného množství sněhu v nížinách během zimy,“ stojí ve zprávě ČHMÚ.

Díky tomu se vegetace probouzí dříve. Například v minulém roce začalo takzvané velké vegetační období ještě před 21. březnem. Změnám neunikli ani alergici, jelikož i pylová sezóna začíná dřív.

Sucho už od roku 2014

„V roce 2018 sucho kulminovalo v srpnu, mělo velký dopad na vegetaci, především v letním období. U obilovin došlo ke snížení výnosů a kvality. Nejhůře byly postiženy brambory, cukrovka, kukuřice, chmel a pícniny,“ popisují odborníci.

U stromů jsou reakce na sucho různorodé. Například smrky a borovice jsou oslabeny nedostatkem vláhy a lýkožroutem. U listnáčů docházelo k předčasnému žloutnutí listů, někde dokonce i o dva měsíce dříve. Předčasně zasychaly a opadávaly itaké plody.

Letošní rok přinesl naštěstí výrazně více srážek než v uplynulých letech. Nižší teploty během letních měsíců zajistily přívětivější průběh po celé vegetační období. Podle Agrární komory se také letos více dařilo zemědělcům, kteří oproti loňskému roku sklidili více obilovin. Jak se dařilo sadařům ukáže čas, neboť sklizně potrvají až do půlky listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com | Zdroj ČHMÚ

Štítky příroda, ekologie, krajina, klima, počasí, klimatické změny, ČHMÚ, Český hydrometeorologický ústav, rostliny, Česko, Agrární komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příroda se mění, to dokazuje téměř sto let trvající pozorování rostlin napříč ČR  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.