Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Od čtvrtka budou povinné roušky ve vnitřních prostorách v celém Česku

V celém Česku se od čtvrtka budou muset nosit roušky na úřadech, v obchodech, firmách, kancelářích i ve všech dalších vnitřních prostorách. Důvodem je rostoucí počet nakažených novým koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Jarmila Rážová řekli, že na semaforu podle rizika šíření covidu-19 většina okresů dostává zelenou barvu, některé pak možná i oranžovou.

"Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jsem dnes ráno svolal mimořádné jednání Centrálního řídícího týmu Chytré karantény. S odborníky jsme se shodli, že od zítra (čtvrtka) zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR. Podrobnosti vydáme v průběhu dne," uvedl Vojtěch.

Hlavní epidemiolog pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal v Radiožurnálu řekl, že opatření je v tuto chvíli nutné. "Nemůžeme nedělat nic už," uvedl. Opatření podle něj přišlo "tak akorát". "Doufejme, že přišlo včas," dodal. Připomněl, že mnozí epidemiologové už v létě volali po tom, že by se nemělo od roušek upouštět. Pokud nynější opatření nebude mít efekt, Smejkal nevylučuje, že Česko bude muset přistoupit k dalším opatřením, ne nějak drastickým. "Je to pořád o třech věcech - roušky, distanc a mytí rukou, nic nového nemáme," uvedl.

V úterý přibylo v Česku rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem bylo pátečních 796 případů. Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je 9272. Hospitalizovaných s covidem-19 je 234 lidí, ve vážném stavu je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 62 pacientů, nejvíce od 29. dubna.

Vojtěch na twitteru vyzval občany k maximální odpovědnosti a dodržování základních hygienických pravidel. "Zapamatujme si pravidlo 3R. Ruce, roušky, rozestupy. Je to to nejmenší a přitom tak důležité. Každý z nás může svým odpovědným přístupem přispět ke zvládnutí této epidemie," napsal.

Na mapě okresů podle rizika nákazy, takzvaném semaforu, je v oranžové barvě pouze Praha, podle ministerstva zdravotnictví v hlavním městě začal komunitní přenos. Zelenou barvu dostaly minulý týden nově okresy Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Třebíč a Blansko, už podle dřívějšího semaforu byly zelené Kolínsko a Příbramsko. Ve zbylých částech republiky je podle semaforu riziko nákazy zanedbatelné.

Částečné znovuzavedení nošení ochrany dýchacích cest od 1. září provázel zmatek. Vojtěch zprvu 17. srpna oznámil, že bude povinné ve vnitřních prostorách, jako jsou obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy. O dva dny později ministerstvo zveřejnilo, že roušky se vrátí rovněž například do kadeřnictví a hospod. Měli je nosit i lidé ve zdravotnických zařízeních, v kinech či divadlech. Po kritice premiéra Andreje Babiše (ANO) a následném jednání Vojtěch oznámil, že roušky ve školách, obchodech, restauracích či kadeřnictvích povinné nebudou.

"Tam byl návrh, který byl v rozporu s koncepcí semaforu. Já jsem nic nestopl, bylo to v rozporu s tím, co bylo dáno do škol, kde bylo napsáno, že se jede podle semaforu. Následně se podle něj šlo a tak to má být. Pokud jsme přišli se semaforem a říkali, že každá oblast je jiná, měli jsme podle toho postupovat," dodal dnes premiér.

Babiš počátkem června uvedl, že plošná opatření proti koronaviru v ČR už nikdy nebudou. Dnes ale před odletem na jednání s rakouským a slovenským protějškem do Vidně řekl, že měl na mysli ekonomická opatření.

Povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách, v dopravě nebo na hromadných akcích měli Češi i na jaře, skončila pro většinu obyvatel 1. července s výjimkou například pražského metra.

Vojtěch: Opatření v dalších regionech při zhoršení nelze vyloučit

Nelze vyloučit, že se při nepříznivém vývoji epidemiologické situace může přistoupit k opatřením typu omezení noční doby stravovacích zařízení i v dalších regionech, nejen v Praze, kde nařízení platí ode dneška. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při videokonferenci. O plošném, celkovém uzavírání podniků, obchodů a restaurací ale resort neuvažuje. V hlavním městě ode dneška musejí být stravovací zařízení mezi půlnocí a 6:00 zavřená.

"Nemohu vyloučit, že bychom k tomuto mohli přistoupit i v jiných regionech, pokud by se situace vyvíjela nepříznivě. Ale pokud se bavíme o plošném celkovém uzavírání některých podniků, obchodů, restaurací, tak to určitě nyní nechystáme. Snažíme se ekonomická opatření minimalizovat jen pro regiony, kde ta situace je nejhorší," uvedl ministr.

V úterý přibylo v Česku rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem bylo pátečních 796 případů. Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je 9272. Hospitalizovaných s covidem-19 je 234 lidí, ve vážném stavu je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 62 pacientů, nejvíce od 29. dubna. V reakci na to bude od čtvrtka platit povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách budov v celé České republice.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je drtivá většina nakažených s lehkým průběhem onemocnění, nevyžadují zásah zdravotnických služeb, natož hospitalizaci. Reprodukční číslo je zhruba 1,3, což znamená, že jeden pozitivně diagnostikovaný člověk průměrně nakazí 1,3 dalšího člověka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, COVID-19, opatření, roušky, vláda, Vojtěch, rouška, Česko, Adam Vojtěch, obchod, ANO 2011, Jarmila Rážová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Petr Smejkal, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od čtvrtka budou povinné roušky ve vnitřních prostorách v celém Česku  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.