Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jaký je ten nejkrásnější strom? Karlovarský kraj má hned dva kandidáty

Opět je tu anketa Strom roku! Veřejnost může vybírat ze 12 velikánů z devíti krajů. Vítěz postoupí do evropského kola soutěže. Karlovarský kraj zastupují lípy v Hřebenech a Černá dáma ze zámku ve Valči. Anketu už od roku 2002 pořádá Nadace Partnerství.

Hlasovat mohou lidé do 11. října dvěma způsoby, prostřednictvím DMS a online na webových stránkách stromroku.cz. „Cena jedné DMS je 30 Kč a při online hlasování je minimální částka, kterou můžete na strom darovat 30 Kč, lze ale zaslat i jakoukoli vyšší částku,“ vysvětluje Silvie Zeinerová Sanža, koordinátorka ankety.

Celostátní anketu pořádá Nadace Partnerství už od roku 2002. Celkem se do hlasování zapojilo přes 700 lidí a podařilo se vybrat přes 2,7 milionu korun. Výtěžek šel na výsadbu a ochranu stromů.

Lípy v Hřebenech

Lípy v Hřebenech je možné nalézt v údolí nedaleko zámku Hartenberg. Právě spolek Hartenberg stromy do ankety nominoval. Lípy velkolisté jsou staré více jak sto let, pamatují tak poslední zámeckou baronku i její předky. Stín majestátných stromů slouží také jako časné místo setkávání. Místní sem ve spolupráci s obcí Josefov umístili lavičky a sošky Panny Marie.

Černá dáma

Nejmohutnější borovice černá s obvodem kmene 430 cm strojí u vstupu do zámeckého parku ve Valči. Jedná se o opravdovou dámu v letech, však je borovice už 230 let. Ke stromu se vztahuje pověst o mladé komtese, která se snažila vyhnout svatbě s přestárlým šlechticem. Navrhla proto svému otci, který byl náhodou mistr šachu, že se s ním o svou budoucnost zahraje. Stolek a s postavili pod strom a hráli. Dcera vyhrála a dala otci mat černou dámou. Už napořád otce podezírala, že ji nechal schválně vyhrát.

Ohodnoť článek

Foto stromroku.cz

Štítky anketa, strom roku, Valeš, Hartenberg, strom, Karlovarský kraj, Nadace Partnerství, Valča, Panna Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký je ten nejkrásnější strom? Karlovarský kraj má hned dva kandidáty  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.