Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poslední šance ulovit fotku! Kometa se už vzdaluje, vrátí se za 7000 let

Snímky českých fotografů obdivují i v NASA, další desítky jich plní internet. Kometa Neowise se už pomalu začne vzdalovat. Nejblíže Zemi byla v noci na čtvrtek. Pouhým okem bude viditelná zhruba do 27. července. Znovu se vrátí za několik tisíc let.

Jedním z těch, kteří vyrážejí na lov komety je i Michael Rund ze Sokolova. Sám přiznává, že počasí v posledních dnech nebylo ideální a kometa přes mraky nebyla vidět.

„Každopádně jsem fotil i na Klínovci, než jsem stihl pořádně zaostřil, tak kometa zmizela za mraky. Nakonec se zadařilo. Stačilo výlet kousek za Sokolov k jezeru Medard,“ popisuje Rund.

Kdo má dobrý zrak, může kometu spatřit pouhým okem. Kvalita fotek se samozřejmě odvíjí od použité techniky nebo následné úpravy v počítači.

„Ty nejkrásnější fotky, co třeba se objevují na internetu, tak to je víceméně dohromady daných 20 fotek i víc. Oni tím pádem mohou udělat i pěkné detaily. Mám takto vyfocenou kometu nad sokolovským zámkem, tak to ještě musím upravit a dát ty fotky dohromady,“ dodává Rund.

Kometa by měla být dobře viditilná odhadem do 27. července. Znovu se k Zemi vrátí za 6 768 let.

Nejlepší výhled? Mimo Zemi

Můžete vylézt na sebelepší vyhlídku, ten nej pohled se však skýtá astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici. Celou sérii fotografií vytvořil astronaut Bob Behnken. S ním i jeho kolegové, výsledkem je přes 500 snímků komety. Ty si postahoval grafik Seán Doran, na svůj účet na youtube pak nahrál sedmiminutové unikátní video.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Rund

Štítky kometa, fotograf, Neowise, astronom, Sokolov, Země, NASA, Robert Louis Behnken, Klínovec, Internet, YouTube, Mezinárodní vesmírná stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední šance ulovit fotku! Kometa se už vzdaluje, vrátí se za 7000 let  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.