Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na papíře už ani neexistovala, díky nadšencům se podařilo unikátní pec zachránit

Zarostlá tak, že už splývala s okolím. Už to vypadalo, že se na technickou památku zapomnělo, jenže pak se k ní dostal Spolek za zachování hutě v Šindelové. Byl to boj, který stál hodně papírování, dřiny i peněz. Díky neúnavné práci nadšenou bude pec už příští rok přístupná veřejnosti.

Nová dodnes stojící pec byla vybudována v letech 1816 až 1817 na místě dvou bývalých vysokých pecí. Následně musely vznikat nové budovy jako její příslušenství. V letech 1858-1859 byla provedena rozsáhlá přestavba, která ze starších, dodnes dochovaných objektů, zanechala těleso pece se spojovacím krčkem a část postranních budov, tedy část dochovaného zdiva strojovny dmychadla. Během této přestavby byla postavena nová přípravna vsázky. Strojovna dmychadla byla dozděna a zastřešena sedlovou střechou,"popisuje v úvodu předseda spolku Jiří Hrůza.

Samotná vysoká pec měla výšku asi 11 m a patřila ve své době k mohutnějším. Za 24 hodin produkovala asi 2,5 tuny surového železa. Energetické příslušenství hutě – vodní kolo s náhonem – se nacházelo mezi vysokou pecí a budovou přípravy vsázky, kde probíhal pod klenutím zavážecího mostu vodní kanál. V roce 1872 byl na vysoké peci zastaven provoz,“ říká k historii Hrůza.

V roce 2014 začala kraslická radnice s prvními záchrannými pracemi, kdy se odstraňovali hlavně nálety. Do akce se zapojila celá řada nadšenců včetně místního podnikatele Jiřího Hrůzy. Právě tehdy vznikl Spolek za zachování hutě v Šindelové.

Na vysokou pec, která pochází z let 1816-1817, se naskýtal smutný pohled už dlouhé desítky let. Kulturní památka se doslova rozpadala před očima. “ říká v  předseda spolku Jiří Hrůza.

Spousta papírování a nemalé náklady

„Právě datem založení spolku se vyrojilo množství problémů, které bylo nutné dořešit, včetně vlastnického práva k huti a odkoupení pozemku pod hutí. Vše se řešilo za pochodu, každé nové lejstro přinášelo zavazující konání a směřování. Jedině za dobré spolupráce s úřady, krajem a památkáři mohla rekonstrukce dospět do nynější podoby. Další otázkou bylo zajištění dostatku finančních prostředků, které by záchranné práce profinancovaly,“ vyjmenovává předseda spolku.

I přes všechny problémy se zdá, že projekt směřuje ke šťastnému konci. Od příštího roku by mohla být huť už přístupná veřejnosti. Ta už teď na silnici na dohled od stavby zastavuje a památku si fotí.

„Už se tam dá krásně v okolí a ze silnice fotit, už to má nějaký ráz. Na místo ještě ne, je to pořád stavba. Ještě před pěti lety to byla součást vegetace, dneska už to lidé nepoznají, když jim ukážeme ty fotky před pěti lety, tak říkají, že to není možné,“ říká k současnému stavu další člen spolku a rodák ze Šindelové Rudolf Kovařík..

Pec byla součástí krušnohorského železářství, které co do rozsahu zaujímalo druhé pořadí v Čechách. Do dnes jsou zde zachovalé dokonce i zbytky spalin. Nově je zde vyhlídka, klíče od památky má Rudolf Kovařík, které je zároveň i průvodem. 

„Projekt záchrany hutě byl financován z dotačních programů Ministerstva kultury ČR, Karlovarského kraje, města Sokolova, Kraslic, Rotavy, obce Šindelová, Stříbrná, Jindřichovice a Bublava. Další finanční podporu jsme získali od celé řady sponzorů. Všem patří naše poděkování,“ uzavírá Hrůza.

Ohodnoť článek

Foto Rudolf Kovařík / hut-sindelova.c

Štítky Šindelová, vysoká pec, památka, záchrana, historie, huť, těžba železa, pec, Jiří Hrůza, rekonstrukce, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na papíře už ani neexistovala, díky nadšencům se podařilo unikátní pec zachránit  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.