Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

S podmíněným trestem odešel od soudu muž za pochvalný komentář o teroristickém činu

Za pochvalný komentář o teroristickém útoku na dvě mešity na Novém Zélandu, kde útočník zastřelil 51 osob, si u plzeňského krajského soudu vysloužil dvaatřicetiletý Jiří K. z Kraslic u Sokolova tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět let. Obráběč kovu byl obžalován z podpory a propagace terorismu a hrozilo mu až 15 let vězení.

„Pěkně provedená práce,“ prohlásil na svém facebookovém profilu v diskusi pod článkem obžalovaný Jiří K. o činu Brentona Harrisona Tarranta, který v březnu 2019 zaútočil na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. Tento čin komentoval obžalovaný ještě s dalšími kamarády. Od jednoho z nich také dostal video, zachycující od začátku až do konce celý vražedný útok v mešitě. Toto video pak dále přeposlal dalším známým.

Před soudem obžalovaný tvrdil, že svým komentářem o pěkně provedené práci chválil rychlý zásah policie, která střelce zadržela. O zásahu policie se ovšem ve sdíleném článku nepsalo ani slovo, na což také upozornil státní zástupce Martin Bílý. Soud měl ovšem k dispozici i další důkazy v podobě facebookové konverzace obžalovaného s jinými kamarády na facebooku, kde se bavili o vražedném útoku. „Koukám, kolik jich ještě přežilo. Pěkně jim to vrátil. Kámo ten je hustej. Patří jim to, dobře to udělal,“ stálo v další konverzaci, to vše doplněno smajlíky.

Ve své závěrečné řeči žalobce upozornil i fakt, že obžalovaný má na těle mimo jiné švabachem vytetovaný nechvalně proslulý nápis "ACAB", což znamená All Cops Are Bastards (Všichni policajti jsou parchanti). A to podle jeho slov rozhodně nevypovídá o tom, že by měl Jiří K. kladné mínění o policii a měl tak chválit její práci.

„Chci se omluvit všem obětem, bylo to pochopeno jinak, než to bylo napsané. Je mi to líto, mrzí mě, že jsem to napsal pod ten článek. Není mi dobře z toho, co ten muž spáchal. Je dobře, že ho chytili,“ konstatoval Jiří K. před soudem. Prohlásil, že své komentáře psal v nějakém afektu, potvrdil však, že byl v té době střízlivý. Dodal, že svůj facebookový profil smazal a v současné době tuto sociální síť nepoužívá.

Podobnými případy komentářů, které na facebooku chválily vražedný útok střelce z Nového Zélandu už se letos soudy v ČR zabývaly. Trojice obžalovaných rovněž vyvázla s podmíněnými tresty.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky soud, podpora a propagace terorismu, útok, střelba v mešitě, oběti střelby, Facebook, sociální sítě, komentáře, podmíněné odsouzení, Nový Zéland, Sokolov, Kraslice, policie, Christchurch, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S podmíněným trestem odešel od soudu muž za pochvalný komentář o teroristickém činu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.