Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový domov pro seniory v Sokolově se otevře začátkem příštího roku

První senioři nastoupí do nového pobytového zařízení se zvláštním režimem na místě bývalé 4. základní školy v Sokolově začátkem ledna. Největší investice města za posledních 20 dvacet let vyšla na 166 milionů korun, více než třetinu tvořila dotace. S náborem klientů, kterých bude 61, začne zařízení v říjnu, řekla dnes novinářům starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

„Zařízení je pro klienty, kteří se o sebe už nedokáží sami postarat, bude zde poskytována péče čtyřiadvacet hodin denně. Budeme mít 50 míst DZR, to znamená domov se zvláštním režimem pro lidi od 50 let věku, a pak budeme mít domov pro seniory, kde bude 11 míst pro lidi od 60 let," řekla Oulehlová.

Domov bude určen zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. Ve třech patrech budou mít k dispozici 10 dvoulůžkových a 41 jednolůžkových pokojů se sociálním zázemím. Každé patro má terasu, centrální koupelnu, sesternu, aktivizační místnost a společnou jídelnu. V přízemí je administrativní místnost, recepce, kaple, společenský sál a kavárna. Součástí objektu je také zahrada a parkovací místa pro návštěvy.

Do zařízení, které bude provozovat město, už bylo vybráno na 60 zaměstnanců. Pracovat tam budou praktické sestry, sociální pracovnice, aktivizační pracovníci nebo nutriční terapeuti. Město bude nyní usilovat o zařazení domova do sítě sociálních služeb, aby mohlo čerpat na péči státní příspěvky. Do konce roku je naplánován zkušební provoz.

Stavba pobytového zařízení začala předloni v srpnu a skončila letos v červnu. Podle starostky podobné zařízení pro seniory ve městě dosud chybělo. Nový objekt stojí na místě bývalé základní školy, kterou kvůli nevyhovujícímu stavu nechalo město před časem zbourat. Radnice na investici za 166 milionů korun získala dotaci 65 milionů z ministerstva práce a sociálních věcí. Na vybavení kuchyně a prádelny, včetně nábytku, dalo město 13,2 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto sabinevanerp/Pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, senioři, Sokolov, AUDIO, FOTO, Renata Oulehlová, domov, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový domov pro seniory v Sokolově se otevře začátkem příštího roku  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.