Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nájemné nebytových prostor sokolovská radnice v novém roce zvyšovat nebude

Rada města Sokolov rozhodla o pozastavení inflačního navyšování nájemného v městských prostorech sloužících k podnikání. Radní rozhodli, že nájemné se nezvýší po celý nový rok.

„Město tak chce alespoň částečně ulehčit živnostníkům, jimž podnikání v loňském roce komplikovala řada restriktivních vládních opatření souvisejících s pandemií koronaviru. Kvůli nim byli nuceni například zavírat provozovny,“ vysvětluje mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Nájemné nebytových prostor v Sokolově bylo obvykle zvyšováno jednou ročně a vedení města se řídilo výší inflace, kterou vyhlašuje Český statistický úřad.

„Míra inflace je definována jako míra změny cenové hladiny. K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. V roce 2019 byla průměrná roční míra inflace 2,8 procenta, v právě skončeném roce se pak pohybovala v rozmezí 2,9 až 3,3 procenta,“ dodal mluvčí.

Podle starostky města Renaty Oulehlové (ANO) se v případě zvyšování tohoto nájemného nejedná o nijak zásadní částky, které město získá. V případě navýšení nájemného o inflaci by získala radnice asi o 170 tisíc korun více, což je pro město zanedbatelná částka.  

Město ale na podzim neposkytovalo podnikatelům žádné úlevy z nájemného jako na jaře. „Na jaře byla úleva ve výši sta procent nájemného pro podnikatele, kteří museli provozovny zavřít a padesát procent pro všechny ostatní. Na podzim jsme už ale toto rozhodnutí neudělali, neboť existují státní covid programy podpory, které mohou tito podnikatelé čerpat,“ vysvětlila starostka a dodala: „Otázkou podnikatelů a živnostníků se samozřejmě zabýváme, ale zatím nemáme žádné informace o tom, že by docházelo nebo mělo dojít k nějakému masivnímu zániku podnikatelů. Ta čísla jsou každý rok podobná, někdo svoji živnost ukončí, jiný zase podnikat začne.“

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Sokolov, nájemné, inflace, podnikatelé, radnice, pandemie covidu-19, Český statistický úřad, Renata Oulehlová, nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemné nebytových prostor sokolovská radnice v novém roce zvyšovat nebude  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.