Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vedení Sokolova navrhuje schodkový rozpočet s výdaji 860,2 milionu korun

Vedení Sokolova navrhuje v příštím roce hospodařit s příjmy 546,8 milionu a výdaji včetně rezerv 860,2 milionu korun, což je méně než letos. Schodek 313 milionů korun navrhuje městská rada krýt z přebytku hospodaření z předchozích let. Na případné výpadky daňových příjmů nebo na financování dalších investic má radnice ještě v rezervě 97,8 milionu korun. Do investic plánuje dát 250 milionů korun. Novinářům to řekla starostka Renata Oulehlová (ANO). Zastupitelstvo by mělo návrh rozpočtu projednat příští týden.

"Daňové příjmu jsou opravdu nižší, než byly v loňském roce, ale díky tomu, že jsme fungovali hospodárně a přemýšleli o každé koruně, tak jdeme (z letoška) s přebytkem 313 milionů korun. Díky tomu nemusíme zastavit investice, které jsou naplánovány na 250 milionů, a stále budeme mít rezervu. Naším cílem je to, aby jsme si nemuseli brát úvěry a město zadlužovat," řekla Renata Oulehlová.

Plánované příjmy na příští rok se oproti těm letošním sníží zhruba o 19 procent, tedy okolo 130 milionů korun. Město očekává, že se oproti letošnímu roku sníží daňové příjmy o šest procent, o 20 milionů korun méně. Nejvýraznější pokles připadá na sdílené daňové příjmy a na daň z hazardních her, kde se výrazně projevily dopady epidemie a vládní opatření k jejich zmírnění. Uvedla to vedoucí finančního odboru sokolovského městského úřadu Barbora Bardonová.

Vedení města předpokládá také pokles u výdajů, oproti aktuálnímu rozpočtu je to pokles o 16 procent, tedy o 158 milionů korun. "Například u provozu ušetříme v příštím roce až 20 milionů korun," řekla Bardonová.

Do investic na příští rok město plánuje dát 250 milionů korun, což je o 50 milionů korun méně než v letošním roce. K těm největším patří dostavba pobytového zařízení pro seniory v Sokolovské ulici za 79 milionů nebo stavební úpravy bytového domu v ulici Chelčického za 24,4 milionu korun. Do oprav silnic a chodníků plánuje radnice investovat 48 milionů, do vybudování parkovacích ploch 25 milionů korun. Dalších 8,7 milionu korun chce dát na přípravu území v Roháčově ulici a v areálu Jižní lom, kde by mohly do budoucna být parcely na výstavbu rodinných domů. Na opravy a investice do škol bude 13 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2021, Sokolov, investice, radnice, Renata Oulehlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Sokolova navrhuje schodkový rozpočet s výdaji 860,2 milionu korun  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.