Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Historická huť v Šindelové se po letech oprav otevřela veřejnosti

Historická dřevouhelná huť v Šindelové na Sokolovsku se po několikaleté rekonstrukci otevřela veřejnosti. Technické památce z počátku 19. století hrozil ještě před pěti lety zánik. V dřevouhelné vysoké peci a zachráněné části areálu hutě se nyní budou moci konat i komentované prohlídky, řekl při slavnostním otevření památky předseda Spolku na záchranu hutě v Šindelové Jiří Hrůza.

Před pěti lety spolek vznikl na popud Otakara Míky, který se angažuje v záchraně mnoha památek. Hrůza, který v Šindelové vyrůstal a je 35 let ředitelem nedalekých rotavských strojíren Rotas, pak začal s přáteli podnikat kroky k záchraně hutě. Ta byla sice zapsanou kulturní památkou, ale paradoxně nebyla zapsána v katastru, a tak vlastně nepatřila nikomu. Nehlásil se k ní ani majitel pozemku, na kterém huť stála, ani stát.

"Nejtěžší byly samotné začátky. Nebyly žádné zkušenosti a museli jsme se sami dopracovávat k tomu, kde a jaké dotace žádat. A vůbec odkoupit od soukromníka pozemek, to považuju za nejtěžší. Ostatní jsme dělali srdcem a láskou," uvedl Jiří Hrůza.

Spolku se v dalších letech podařilo získat několikamilionovou dotaci z ministerstva kultury, pomohl i Karlovarský kraj, sponzoři a dobrovolníci, kteří hlavně zpočátku museli zříceninu vysoké pece doslova vysekat z náletových dřevin. Pak se železárna začala postupně obnovovat, dozdívalo se, byla zastřešena věž a obnoven zbytek přípravny hutě. Pod střechou vysoké pece tak vznikla i zajímavá vyhlídka do okolí.

Obnovu oceňují také odborníci. Ředitel Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT Benjamin Fragner řekl, že obnova památku nejen zachránila, ale dala jí i komunitní funkci. U vysoké pece se tak konají slavnosti, byly tu už tři svatby a jen letos se na šindelovskou huť přijela podívat asi tisícovka lidí.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, památky, hutě, Šindelová, vysoká pec, Jiří Hrůza, spolek, okres Sokolov, Benjamin Fragner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická huť v Šindelové se po letech oprav otevřela veřejnosti  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.