Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Sklárna Moser přečkala pandemii, musí se ale rychle přizpůsobovat změnám

Karlovarská sklárna Moser přežila koronavirovou pandemii, ale rovnou se dostala do krize vyvolané válkou na Ukrajině. Musela změnit prodejní cesty a velmi rychle se přizpůsobovat změnám na trhu. Díky tomu se jí daří i přes nižší objem výroby zvyšovat efektivitu a ziskovost výroby. Pod tlakem rostoucích cen plynu pak zvažuje i další opatření, která by mohla pomoci sklárně přežít špatné období a udržet se na špičce v oblasti luxusního skla.

„Co se týká zakázek, tak máme asi 70 procent roku pokryto. Logicky jsme některé výrobky, které jsme dělali na trhy, kam se dnes nedá dodávat, utlumili. Je to spíš o profitabilitě. Moser nikdy nebyl o tom, jestli jsme objemově tam, kde jsme byli. To nejsme a ani nechceme být. Ale kvalitativně jsme dál. Proběhly tu úspory a zefektivnili jsme některé procesy. Objemově je to tedy méně, ale s vyšší profitabilitou,“ uvedl generální ředitel sklárny Moser Pavel Mencl. „Krása ruční výroby je to, že můžeme některé výrobky dočasně vyřadit,“ dodal.

Pandemie a s ní spojené omezené cestování, které se stále nevrátilo do rozsahu před rokem 2019, změnilo i prodejní strategii. „Pro nás je nyní důležitý Tchaj-wan a Čína. Výrazně jsme vyrostli v oblasti Ameriky a Evropa jde také nahoru, Velká Británie, ale i okolní země rostou. A speciálně Česko. Toho si moc vážíme. A také začínáme i novinky prezentovat nejprve pro české zákazníky,“ zmínil Mencl.

Turisté, kteří si mohli originální výrobky sklárny prohlédnout osobně, stále chybí. Výrazně v tomto ohledu pomohl e-shop, který firma rozjela. Přes podnikové prodejny Moser dříve prodával asi polovinu výrobků. Výpadek pak do značné míry nahradil právě prodej přes internet. „Covid nedozněl, ale turisté tady nejsou. Chybí ruští turisté z mnoha důvodů. Chybí ale i čínští turisté nebo z oblastí, odkud se moc nelétá, protože konflikt na Ukrajině vnímají. Amerika se nám trochu vrací. Ale nemůžeme na to spoléhat,“ doplnil Mencl.

Cena plynu vzrostla trojnásobně

Hlavním cílem sklárny tak je se přizpůsobovat, a to jak požadavkům na trhu, tak i rostoucím nákladům. „Testujeme výrobu nyní na jedné peci sedm dní v týdnu. Zatím jely dvě pece pět dní a dva dny jsme čekali. Nyní zkoušíme, jestli bychom třeba část roku mohli fungovat na jedné peci, ale po celý týden. To je jedno ze zefektivnění výroby,“ uvedl ředitel sklárny.

Právě cena plynu je pro sklářský průmysl včetně Moseru určující. „Vzrostla třikrát. Pro sklářský a porcelánový průmysl je zásadní a myslím, že to povede k sérii bankrotů nebo minimálně utlumení výroby,“ odhaduje Mencl.

Moser jako výrobce kusového a luxusního skla má ale částečnou výhodu. Zatímco sklo a porcelán obecně může být pro zákazníky v časech krize spíše zbytným zbožím, Moser se zaměřuje na movitější zákazníky, na které i ekonomické krize nedopadají tak rychle a tak těžce. Naopak pro některé zákazníky může být koupě značkového porcelánu v době vysoké inflace a nejisté situace na trzích dobrotu investicí, jejíž hodnota neklesá.

Podle zatím poslední výroční zprávy na webu justice.cz z roku 2020 se firma v prvním roce pandemie dostala do ztráty přes 125 milionu korun. Obrat klesl z bezmála 300 milionů v roce 2019 na 158 milionů korun. Přesto společnost, která letos slaví 165 od svého vzniku, přežila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sklárna, sklo, firmy, Moser, skláři, podnikání, sklářství, ČR, Karlovarský, pandemie, výroba, ruská invaze na Ukrajinu, Amerika, Evropa, Čína, Ukrajina, Velká Británie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklárna Moser přečkala pandemii, musí se ale rychle přizpůsobovat změnám  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.