Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Části lidí v Ostrově se nelíbí podoba plánovaných hal v průmyslové zóně

Části obyvatel Ostrova na Karlovarsku se nelíbí záměr změnit územní plán tak, že by umožnil developerské firmě Panattoni změnit výšku plánované haly v průmyslové zóně Ostrov - Sever z původních 14 na 22,5 metru. Dnes své námitky sdělili na veřejném projednávání změny územního plnu města Ostrov.

Odpůrcům se ale nelíbí ani další aspekty celého projektu průmyslové zóny, těch se ale dnes projednávaná změna územního plánu netýká. Jde například o zvýšenou dopravu, strukturu budoucích zaměstnanců dvou plánovaných hal a další výhrady. Ačkoli zpracovatel změny územního plánu a úředníci odboru územního plánovaní upozorňovali na to, že jednání je pouze o výšce budovy, lidé, kteří na jednání přišli, obrátili diskuzi na samotnou podstatu celého projektu. Výhrady obyvatel měly být ale směřovány zastupitelstvu, upozorňovali úředníci státní správy.

Lidé dnes poukazovali na to, že by zvýšení haly ze 14 na 22,5 metru mohlo zvýšit dopravu, že do hal, které Panattoni staví, přijedou pracovat agenturní pracovníci ze zahraničí, kteří pak budou mít vliv i na zvýšení kriminality ve městě. Pohled města se snažil vysvětlit místostarosta Marek Poledníček (KDU-ČSL). "Firma nám vysvětlila, že když bude vyšší hala, bude vybavena modernější technologií, a Panattoni garantuje, že dopravní zatížení nebude vyšší. Oni zítra mohou začít stavět," upozornil na dávno vydané stavební povolení. "Přesvědčili mě i další zastupitele, že návrh je dobrý, dopravní zatížení to nezhorší, vliv na Rudou věž smrti to mít výrazný nebude," řekl Poledníček s odkazem na nedalekou památku, zapsanou také na seznamu UNESCO.

K výhradám ohledně agenturních zaměstnanců řekl, že si město nechalo zjistit informace z Chebu, kde také Panattoni provozuje průmyslovou zónu, a počet agenturních pracovníků tam jen u některých firem dosahuje 30 procent, u jiných pouze několik procent. Svůj souhlas s projektem dnes hájil i bývalý starosta a dnes opoziční zastupitel Pavel Čekan (Místní). I podle něj by zvýšení haly nemělo mít výrazný dopad.

Místní podnikatel a jeden z odpůrců stavby průmyslového parku Ivan Nepraš dnes vytknul městu, že firmě Panattoni vychází mimořádně vstříc na rozdíl od místních lidí. "To je nehorázné. Volí vás Panattoni, nebo lidi?" ptal se Nepraš. Upozornil také na to, že zamítavé stanovisko ke zvýšení haly daly i některé orgány státní správy. "Památkový úřad řekl ne, odbor územního plánování řekl ne. Tak koho budete respektovat?" ptal se Nepraš.

Panattoni zdůvodňuje snahu o zvýšení jedné z hal potřebou technologií. "Potřebu navýšení si vyžádal vznik nejmodernějších technologií pro automatizaci provozu distribučních center. Nárůst objemu on-line nakupování a současně trend záboru co nejmenší plochy půdy dal vzniknout technologiím, které díky chytrému řízení výroby a skladování lze efektivně instalovat do budov s výškou nad 20 metrů," uvedla firma v tiskové zprávě.

Panattoni v Ostrově uskutečňuje rozsáhlý projekt, který zahrnoval zbourání někdejšího závodu Škoda, úpravu celého prostoru a stavbu dvou moderních hal pro nájemce. První smlouvy o využití hal už developerská firma má, nyní se jedná o podobě druhé větší haly.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto panattoni

Štítky ČR, správa, reality, stavby, Ostrov, průmyslová zóna, Panattoni Czech Republic Development s.r.o., územní plán, projekt, Karlovarský kraj, Marek Poledníček, Pavel Čekan, KDU-ČSL, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Části lidí v Ostrově se nelíbí podoba plánovaných hal v průmyslové zóně  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.