Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Schodek v rozpočtu Karlových Varů pokryje část investičního úvěru

Zastupitelé krajského města schválili rozpočet na rok 2021. Vedení radnice jim předložilo návrh hospodaření s příjmy 1,1 miliardy korun a výdaji 1,34 miliardy korun. Rozdíl mezi oběma položkami bude dofinancován ze sedmisetmilionového úvěru, který si město vzalo na nutné investice.

"Počítáme s tím, že zřejmě v lednu rozpočet upravíme podle toho, jaké dopady přinese daňový balíček. Brát ale už není kde. Nechceme sahat na investice, a tak možné škrty budou jen na straně provozních výdajů. Zároveň ale nechceme sahat víc na sport nebo kulturu, kde jsme už letos snížili rozpočty o deset procent," řekla k rozpočtu primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.

Z hlediska očekávaných příjmů již nyní město snížilo očekávanou částku o zhruba devět procent. A to právě vůbec nezná dopady výše zmíněného daňového baličku, který se vrací do sněmovny. Příjmy jsou samozřejmě nejvíce poznamenány dopady koronavirové krize. V letošním roce se propad odhaduje na minimálně sto milionů korun.

Co se týká výdajové stránky schváleného rozpočtu, tak ty jsou přibližně o dvacet milionů nižší než výdaje plánované pro letošek. Co se týká investice, tak tady chce město utratit přibližně 340 milionů korun. „Peníze ale budou převážně čerpány ze sedmi set milionového úvěru, který jsme si brali právě na nejnutnější plánované investiční akce. Te to například stavba Dvorského mostu, rekonstrukce okolí terminálu na Tržnici nebo pokračování oprav kolonád,“ dodala primátorka.

Karlovy Vary patří k nejznámějším světovým lázním a velká část příjmů je závislá na cestovním ruchu. Ten kvůli nemoci covid-19 zcela utlumen a většina hotelů v lázeňském městě je zcela uzavřena. Město tak nemůže očekávat ani příjem z takzvaného lázeňského poplatku. K tomu se dá ještě navíc očekávat, že některé hotely v Karlových Varech krizi nepřežijí a již vůbec neotevřou. A to ještě nikdo z hoteliérů netuší, kdy vůbec bude možné otevřít a začít ubytovávat lázeňské hosty a turisty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mmkv

Štítky rozpočet, hospodaření, koronavirus, Karlovy Vary, úvěr, investice, Andrea Pfeffer Ferklová, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schodek v rozpočtu Karlových Varů pokryje část investičního úvěru  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.