Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Opravě Mlýnské kolonády koronavirová krize pomohla

Stavbaři renovující jednu z nejznámějších karlovarských kolonád dostali kvůli omezení turistické sezony více prostoru pro zábory a mohou tak pracovat na větších celcích, než bylo původně zamýšleno. Navíc byl zrušen filmový festival a tak se nebudou muset práce omezovat a vše pojede naplno přes celé léto.

„Předpokládané dokončení kompletní rekonstrukce karlovarské Mlýnské kolonády je červen příštího roku. Myslíme si, že by to ale mohlo být o něco dříve. Stavbaři se totiž mohou takříkajíc více rozmáchnout a pracovat na větších plochách než bylo původně dohodnuto. Turistická sezona bude jiná než v minulých letech a proto může dojít i k větším záborům prostranství kolonády, než se očekávalo a práce neomezí ani velké kulturní akce, jako je mezinárodní filmový festival, protože tyto akce jsou na léto zrušeny,“ popisuje Petr Bursík (ODS), náměstek karlovarské primátorky.

Náklady na opravu Mlýnské kolonády jsou 96 milionů korun a po jejím dokončení by měl být objekt kompletně zpřístupněn veřejnosti. „Bude zpřístupněna i terasa, na které bychom rádi otevřeli i malé občerstvení, ale to je nyní v jednání,“ dodal náměstek s tím, že pokud by stavbaři stihli opravdu do květnového zahájení lázeňské sezony, bylo by to skvělé.

Aktuálně se na kolonádě pracuje jak v podzemních částech, tak i v okolí vyvěrajících pramenů a na terasách.

„Provádí se kamenické a restaurátorské práce na omítkách, sochách, provádíme renovaci teras a v podzemí odtěžujeme sedimenty. Dochází ke zprůchodňování odvětrávacích a odvodňovacích kanálů, děláme nové stropy a podhledy. Pracuje se také na funkčnosti všech nosných prvků,“ sdělil stavbyvedoucí René Cízler.

Součástí opravy nejsou zásahy do pramenů, které jsou ale pro stavbaře největší noční můrou. „Do pramenů se nesmí sahat a naopak děláme vše proto, abychom prameny vůbec neovlivňovali. Prameny vyvěrají nahodile v různých místech. Vývěry se stěhují a to znamená, že do podzemí kolonády teče ze všech možných stran. Jdete kolem skály a teče vám z toho něco a vždy je to mokrý, teplý a je otázka, který z těch pramenů to je. Za mě jako za stavaře je to vždy mokrý, vlhký a horký,“ dodal stavbyvedoucí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky oprava, Mlýnská kolonády, prameny, podzemí, Karlovy Vary, koronavirová krize, terasa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravě Mlýnské kolonády koronavirová krize pomohla  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.