Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skleněný jehlan nad Vřídelní kolonádou zůstane v původním provedení

V Karlových Varech pokračuje rozsáhlá rekonstrukce Vřídelní kolonády. V současné době je dokončena oprava střechy, připraveny jsou kotvy pro svislé konstrukce skleněných stěn a zanedlouho začne demolice stropu oddělujícího suterén od vřídelní síně.

„Počítáme s tím, že stropní deska se začne bourat v řádu dvou až tří týdnů. Následně se samozřejmě bude stavět nový strop, na který bude položena podlaha z původního mramoru a osazena bude vývěrová mísa,“ vysvětluje náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS).

V minulých týdnech byla kompletně opravena střecha a finální podobu dostal i podhled vřídelní síně. Důkladnou kontrolou prošel i skleněný jehlan, který je dominantou Vřídelní kolonády. Jeho podoba se měnit nebude a podle odborníků nevyžaduje ani další rekonstrukci.

„Byli se na něj podívat odborníci z ČVUT, Moseru i sklárny Nový Bor a všichni se shodli na tom, že stav jehlanu je v pořádku. Jediným problémem by mohlo být takzvané vnitřní pnutí skla, které se ale nedá takhle jednoduše změřit a tak jsme se dohodli, že jednotlivé skleněné díly zevnitř podlepíme čirou bezpečnostní fólií, čímž zabráníme tomu, aby v případě nějakého prasknutí spadlo sklo do vřídelní síně,“ pokračoval náměstek.

Během stavebních prací bude do suterénu umístěna i druhá akumulační nádrž na vřídelní vodu, čímž se celé technologické zázemí vrátí do původní podoby.

„Celkem jsme nákladově na 14,2 milionu korun za opravy krenotechnologie a zhruba 32 milionů korun budou stát zbývající opravy včetně osazení takzvané čisté podlahy a vývěrové mísy. Termín dokončení a navrácení Vřídla do původních prostor očekávám před zahájením lázeňské sezony v příštím roce,“ dodal Petr Bursík.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky oprava, Vřídelní kolonáda, Vřídlo, Karlovy Vary, jehlan, ODS, České vysoké učení technické v Praze, Moser, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněný jehlan nad Vřídelní kolonádou zůstane v původním provedení  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.