Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Na přehradě Skalka osadilo povodí Ohře opravenou jezovou klapku, váží 17 tun

Na přehradě Skalka instalovalo Povodí Ohře sedmnáctitunový klapkový jezový uzávěr. Po 24 letech prošel kompletní opravou. Prostor demontovaného zařízení dočasně vodohospodáři zahradili třemi ocelovými hradícími deskami. Práce vyšly na tři miliony korun.

„Jezová klapka o délce sedm metrů a výšce šest metrů byla v nočních hodinách z úterý na středu převezena jako nadměrný náklad z dílen zhotovitelské společnosti v Mělníku zpět na bezpečnostní přeliv vodního díla Skalka. Na uzávěru jsme například demontovali zbývající části čepů a osadili nové včetně prvků pro jejich uložení. Dále jsme obnovili protikorozní nátěr a vyměnili těsnící prvky,“ popsala mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová s tím, že generální opravou prošel také hydraulický agregát ovládání klapky.

Během instalace musela být uzavřena stezka propojující ulice Lesní, Nad Řekou a hráz vodního díla. Akci Povodí Ohře ukončilo ve středu ve večerních hodinách.

Opravená jezová klapka je součástí doplňkového bezpečnostního přelivu, který vznikl v roce 2000 z důvodu zvýšení bezpečnosti vodního díla při extrémní povodni. Hlavním účelem vodního díla Skalka je v součinnosti s vodním dílem Jesenice nadlepšování průtoků v řece Ohři a částečná ochrana území pod hrází před povodněmi. „Vedlejšími účely jsou výroba elektrické energie v malé vodní elektrárně, rekreace a provozování vodních sportů,“ dodala Zikešová.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Povodí Ohře

Štítky přehrada Skalka, jezová klapka, ochrana před povodněmi, přehrada, vodní nádrž, Povodí Ohře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přehradě Skalka osadilo povodí Ohře opravenou jezovou klapku, váží 17 tun  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.