Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po nové lávce přes 43 kolejí chebského nádraží se lidé poprvé projdou 27. září

Zbrusu nová lávka na Švédský vrch v Chebu se pro pěší a cyklisty slavnostně otevře ve středu 27. září od 15:00. Samotná stavba je u konce, ale z preventivních důvodů byla ještě opatřena takzvaným antisprejerským nátěrem. Stavba za 250 milionů korun patří mezi největší investice města za poslední roky, část nákladů pokryje dotace. Lávka se svými 400 metry se může pyšnit titulem nejdelší lávky pro cyklisty v ČR a je také druhou nejdelší pro pěší. Při odpovídající údržbě by měla vydržet minimálně 100 let. Stavbu ovšem od počátku provázely velké problémy.

Slavnostní otevření lávky se uskuteční na začátku přemostění v Riegerově ulici. Lávku už teď místní velmi obdivují a už se těší, až se po ní konečně projdou. Nová chebská dominanta se může už teď pyšnit několika nej. Je nejdelší lávkou pro cyklisty v rámci ČR. Překlenuje také nejvíce kolejí, konkrétně 43.

Lávka je dlouhá 400 metrů a široká 3,5 metru. Díky tomu po ní mohou jezdit i cyklisté. Na obou koncích je bezbariérový přístup a opatřena je protiskluzovým povrchem. Na bezpečnost dohlíží tři kamery. Původní lávka na Švédský vrch musela být v roce 2016 kvůli havarijnímu stavu uzavřena a o dva roky později byla zdemolována. Stavba nové lávky pak začala v listopadu 2020.

Stavbu ale od počátku provázely komplikace. Lávku se podařilo dokončit se značným zpožděním a bude také stát výrazně více, než byl původní odhad. Celková cena včetně výluk, nákladů na projektové práce nebo stavební dozor dosáhla 250 milionů korun. Původní vysoutěžená cena ale byla 119 milionů s DPH a původní termín dokončení byl v polovině roku 2022. Město na ni získalo dotaci 90 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Cheb

Štítky lávka pro pěší, lávka přes nádraží, Cheb, Švédský vrch, unikátní lávka, nejdelší lávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po nové lávce přes 43 kolejí chebského nádraží se lidé poprvé projdou 27. září  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.