Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

První dámě radí žena z Aše, která ve městě vede dětský domov

Členka poradního týmu manželky prezidenta Evy Pavlové, rodinná terapeutka Eva Holečková by ráda ze své pozice poukázala na činnost pracovníků působících v neformálním vzdělávání a sociálních službách. Přispět by k tomu mohly veřejné debaty, které by představily příklady dobré praxe, kterých je v České republice mnoho, řekla Holečková v rozhovoru. Holečková dlouhodobě vede dům dětí a mládeže v Aši na Chebsku.

„Velice bych si přála, je to taková má osobní vize, poukázat na pomáhající profese. Bez ohledu na to, zda se jedná o oblast sociální péče, vzdělávání, psychosociální podpory nebo dobrovolnictví, každá činnost má obrovský význam. Věřím, že pokud budou podporovány příklady osvědčených postupů, stejně tak, jak to zahrnula první dáma do své vize, může nám to ukázat, jaký důležitý kus práce tyto profese ve společnosti odvádějí," řekla Holečková.

Hlavním cílem první dámy je prosadit vizi zdravé rodiny. Další aktivity expertního týmu Pavlová teprve představí. V týmu je například i Lilly Ahou Král specializující se na vzdělávání v lékařských a nelékařských oborech a mediátorka Michaela Kopalová. Holečková je členkou expertní skupiny pro práci s lidmi, kteří nejsou zaměstnaní, nestudují, ani se neúčastní odborné přípravy. „Pracovala jsem mnoho let v sociálních službách a měla jsem také stážové zkušenosti v evropském kontextu. Doufám, že mé bohaté zkušenosti z praxe budou přínosné pro naplnění této vize," uvedla Holečková.

Příkladů dobré praxe je v České republice podle ní mnoho. Funguje zde velký počet organizací, které odvádějí dobrou práci a mohou být inspirací i pro okolní státy. „Co je výborné, tak je právě síť středisek volného času, a to, jakým způsobem fungují. Pak ještě příklady nízkoprahových center pro děti a mládež nebo sociálně aktivizační služby. Opravdu těch služeb, které zde fungují, je hodně a je potřeba je dostat do veřejného dialogu," řekla Holečková.

Přinášet chce Holečková zkušenosti z terénu, konkrétně ze strukturálně postiženého Karlovarského kraje, který je specifický nízkou vzdělaností obyvatel nebo vysokou nezaměstnaností. Podle ní existuje mnoho sociálních témat, kterým je třeba věnovat pozornost. Aktuálně ve společnosti rezonuje nedostatek psychoterapeutických a psychosociálních služeb, a je tedy potřeba se této problematice věnovat.

Holečková má mnohaleté zkušenosti s prací s ohroženou rodinou, dětmi a mládeží, působila jako vedoucí terénních a preventivních programů. Od roku 2012 je ředitelkou domova dětí a mládeže Sluníčko Aš, kde aktivně propojuje oblast zájmového, neformálního vzdělávání s projekty podporujícími seberozvoj, motivaci a sociální začleňování obyvatel strukturálně postiženého regionu. Středisko spolupracuje se školami v regionu, sítí služeb pro rodiny, s odborníky z různých oblastí, pedagogicko-psychologickou poradnou, střediskem výchovné péče, neziskovými organizacemi, úřadem práce, ale například i s dětským domovem. Zařízení se snaží být nízkoprahové, tedy dostupné všem dětem z různého socioekonomického prostředí. Pokud rodiče nemají na zaplacení kroužků, snaží se je vedení domova uhradit z jiných zdrojů.

„Zařízení je otevřené všem, s cílem zažívat úspěch a radost. Domnívám se, že se nám skutečně daří dosahovat přirozené inkluze. Je pěkné vidět, že děti, které sem začaly chodit ve čtyřech letech, jsou dnes patnáctiletí studenti, kteří s tímto zařízením vyrůstají. Postupem času se stávají aktivními účastníky činností v domově dětí a někteří se stávají i lektory aktivit," doplnila ředitelka.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Petr Pavel

Štítky , Pavel, Prezident, Poradní tým

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První dámě radí žena z Aše, která ve městě vede dětský domov  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.