Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cheb schválil podmínky smlouvy o budoucím prodeji pozemků na Zlatém vrchu

Chebské zastupitelstvo schválilo smlouvu o budoucí prodeji pozemků v bývalých kasárnách na Zlatém vrchu. Má tam vzniknout nová obytná čtvrť. Jednání o podmínkách smlouvy trvala více než rok. Po zveřejnění adresného záměru bude už moci vybraný zájemce, společnost Zlatý vrch s. r. o., začít projektovat budoucí zástavbu v jedné z hlavních rozvojových lokalit města. Zájem má o 23,5 hektaru z celkových 44 hektarů, které město nabízelo.

Záměr a podmínky prodeje už schválila rada a 15. září i zastupitelstvo. Nyní je záměr prodeje pozemků pro firmu Zlatý vrch s. r. o. vyvěšen na úřední desce. „Nové zastupitelstvo, které vzejde z víkendových voleb, se už bude zabývat schválením budoucí kupní smlouvy. V případě, že to schválí, bude muset budoucí kupující dosáhnout územního rozhodnutí. Projekční práce budou podle odhadu trvat zhruba rok a poté, co získá územní rozhodnutí, tak mu vznikne právo odkoupit si první pozemky, přičemž musí dopředu zaplatit kupní cenu," popsal místostarosta  Ladislav Hrubý (VPM).

Celkem by za 23,5 hektaru pozemků na Zlatém vrchu mělo město získat asi 82 milionů korun. Příjmy z prodeje budou ale postupné, kupující by v krajním případě měl pozemky celé odkoupit do deseti let.

Jednání o podmínkách trvaly dlouho i proto, že město chtělo mít jistotu, že se celý záměr nebude neúměrně protahovat nebo že investor nezačne nejprve s nejlukrativnějšími částmi areálu. V první fázi tak bude muset zasíťovat a odkoupit pozemky v části areálu, kde stály kasárny, teprve poté bude moci připravit pro výstavbu pozemky směrem ke Špitálskému vrchu.

Cheb získal bezplatně od státu areál bývalých kasáren už v roce 2002. Byla na nich ale desetiletá blokace pro nekomerční využití, což značně omezilo možnosti výstavby. Teprve po odblokování kasáren mohlo začít město připravovat plány na jejich využití pro bytovou zástavbu. Vznikly studie zástavby, ale teprve v roce 2020 vypsal Cheb soutěž na budoucího investora. Přihlásil se jen jeden, s nejnižší nabídkovou cenou 350 korun za čtverečný metr. I když jde o relativně nízkou cenu ve srovnání s pozemky, které se v Chebu a okolí prodávají, investor bude muset investovat hodně peněz do vybudování inženýrských sítí a komunikací, které pak následně předá městu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky ČR, správa, reality, stavby, Cheb, pozemek, Zlatý vrch, investor, Ladislav Hrubý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb schválil podmínky smlouvy o budoucím prodeji pozemků na Zlatém vrchu  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.