Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Cheb připravuje rekonstrukci špejcharu i kulturního domu na Zlatém vrchu

Cheb připravuje rekonstrukci dvou zanedbaných objektů, historického špejcharu v centru a bývalého kulturního domu na Zlatém vrchu. Oba záměry město projedná s obyvateli z okolí. U každého z projektů jde o investice v desítkách milionů korun, řekl místostarosta Chebu Ladislav Hrubý (VPM).

U špejcharu, tedy někdejší sýpky na skladování obilí a poté i zbrojnice, zadalo město zpracování studie využití. Ta předpokládá, že v historické budově vznikne tesařská dílna a zázemí pro výzkum historických střešních krovů, které jsou v Chebu ve své celistvosti jedny z nejvzácnějších v Evropě. Město chce ale uklidnit okolní obyvatele, že tesařská dílna bude sloužit hlavně pro výzkumné a osvětové účely, nebude tedy trvalým zdrojem hluku.

Podle předběžných odhadů by rekonstrukce špejcharu a okolí měla stát zhruba 50 milionů korun. Město by chtělo na úpravy získat dotaci z Národního plánu obnovy, která by mohla pokrýt až 100 procent uznatelných nákladů.

Podobně nákladný je projekt využití bývalého kulturního domu na sídlišti Zlatý vrch. Zanedbaná a nevyužívaná budova by měla po přestavbě sloužit 3. základní škole a Domu dětí a mládeže Sova. Škola by v objektu mohla mít některé učebny a školní aulu, dům dětí by sem mohl umístit zázemí pro některé kroužky.

Také v případě bývalého kulturního domu chce město využít dotace. Protože jde v podstatě o nevyužívanou stavbu, chce požádat o dotaci na revitalizaci brownfieldů, která by mohla pokrýt až 50 procent nákladů.

Obě zamýšlené investice jsou zatím ve stadiu přípravy a vedení města chce před definitivním zpracováním projektových dokumentací získat podporu od místních obyvatel. Proto pořádá veřejné prezentace obou připravovaných záměrů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky ČR, správa, stavby, Cheb, kulturní dům, rekonstrukce, Zlatý vrch, Ladislav Hrubý, dotace, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb připravuje rekonstrukci špejcharu i kulturního domu na Zlatém vrchu  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.