Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slavný Chopinův dům se blíží rekonstrukci. Mariánské lázně plánují otevření ještě letos

Mariánské Lázně na Chebsku pokračují v rekonstrukci historického domu Chopin v Hlavní ulici. Dům je dějištěm mnoha kulturních akcí a je v něm městské infocentrum i památník Fryderyka Chopina. Celkové náklady na rekonstrukci dosahují 80 milionů korun. Dokončena by měla být začátku příštího roku, řekl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti).

Stavební práce jsou zhruba v polovině. „Zepředu u hlavního chodu má ten dům dvě části. Pravá, kde je infocentrum, tak všechny ty prostory za tím jsou opravené. Teď bude následovat čelo i ta druhá půlka. Polovinu rozpočtu už máme vyčerpánu,“ řekl Kalina.

Město už v roce 2016 připravilo projekt a snažilo se získat na opravu státní dotaci, ale neuspělo. Dům byl ve špatném technickém stavu, navíc ho sužovala dřevomorka. O rok později město projekt přepracovalo, protože původní záměr byl připraven s podmínkou nekomerčního využití. Následně byla radnice úspěšná v dotaci na obnovu kulturních památek. Státní dotace pokryje zhruba polovinu nákladů. Zbylých 40 milionů dá město, kde žije přibližně 13 tisíc obyvatel, ze svého rozpočtu.

Chopinův dům s číslem popisným 47 je na hlavní třídě poblíž centrálního parku. Byl postaven v první etapě výstavby města mezi lety 1819 a 1820, od roku 1958 je památkové chráněný. Od roku 1960 je ve druhém patře domu umístěn památník Fryderyka Chopina, který v domě v roce 1836 pobýval. Samotná expozice i další části domu byly několikrát rekonstruovány.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mariánské lázně

Štítky Mariánské, Lázně, Oprava, Chopin, Investice, Mariánské Lázně, dům, Fryderyk Chopin, rekonstrukce, Martin Kalina, Česká pirátská strana, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný Chopinův dům se blíží rekonstrukci. Mariánské lázně plánují otevření ještě letos  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.