Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V zámeckém areálu Kynžvart pokračuje projekt na podporu netopýrů

V zámku Kynžvart na Chebsku pokračují práce na podporu biodiverzity netopýrů v zámeckém parku. Součástí česko-německého projektu jsou sadovnické úpravy, výsadba nových stromů nebo úprava stanovišť pro netopýry. Tříletý projekt by měl skončit letos v létě, jeho cílem je zlepšit prostředí pro výskyt netopýrů a podpořit růst jejich populace, řekl kastelán Ondřej Cink.

V současné době odborní pracovníci vysazují nové stromy, které budou do budoucna sloužit jako letní stanoviště pro netopýry. Od začátku roku vysadili 78 stromů a 800 keřů, zvolili původní druhy, které byly použity i při zakládání parku. V zámeckém areálu rozmístili také okolo 90 budek pro netopýry.

"Dřeviny, jako jsou buky a duby, které běžně rostou i na našem území totiž ve svém pozdějším věku vytváří různé dutiny, které poskytují vhodné prostředí pro stanoviště netopýrů nebo i hmyzu, kterým se živí," vysvětlil Ondřej Cink.

Vedení zámku nechalo opravit také jeden z bývalých zámeckých sklepů, kde netopýři zimují. V zámku každoročně ochránci přírody zkoumají zimoviště netopýrů. Podle posledního sčítání bylo v zámeckém areálu sledováno asi sedm druhů, jako je netopýr černý, ušatý nebo hvízdavý. Jejich populace je podle kastelána malá, ale stabilní. Od vybudováním nových stanovišť v parku si vedení zámku slibuje, že jejich populace poroste.

Česko-německý projekt na podporu netopýrů byl v českém příhraničí zahájen v roce 2018. Na aktivity v kynžvartském areálu bylo vyčleněno devět milionů korun. Jeho součástí byl i monitoring netopýrů nebo akce pro veřejnost. V první fázi přišlo na řadu také kácení stromů, pokáceno bylo 15 suchých nebo dožívajících stromů a dalších 415 bylo ošetřeno. Připravuje se také elektronický průvodce, který seznámí návštěvníky zámeckého parku s místní populací netopýrů.

Zámecký areál Kynžvart patří se svými 245 hektary mezi největší v České republice a jeho část má statut národní kulturní památky. Jeho nejvýznamnější část Kynžvartská daguerrotypie má status národní kulturní památky a je zapsaná i do registru UNESCO Paměť světa. Zámek Kynžvart běžné navštíví zhruba 45.000 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, památky, lesy, příroda, Kynžvart, netopýři, projekt, strom, Ondřej Cink, zámek, okres Cheb, UNESCO, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zámeckém areálu Kynžvart pokračuje projekt na podporu netopýrů  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.