Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pod rukama restaurátorů se vzácným kamnům vrací jejich původní krása

Kamna Williho Russe ze sbírky Muzea Cheb vznikly mezi roky 1941 až 1944 na objednávku někdejšího národopisného muzea. Jedná se vlastně o trojrozměrnou učebnici chebského národopisu, která zachycuje rodinné a výroční obyčeje. Sledovat na nich můžeme typické kroje i úryvky textů písní a koled. V restaurátorské dílně se nyní odborníci zaměřují na modelování chybějících částí zdobných figur.

Už v únoru loňského roku začalo náročné rozebírání monumentálních kamen na Chebském hradě. Ta se poté odvezla do restaurátorské dílny Sylvy Antony Čekalové, kde začalo jejich náročné restaurování. Nejdříve museli odborníci odstranit vrstvy starých cementů a krust. 

„Projednána byla také konečná povrchová úprava těch částí kachlů, kde byla původní glazura degradována krustami. Podle návrhu restaurátorky zůstanou tato místa, zajištěná proti dalším degradačním postupům, zachována jako bílé linky v glazuře kachlů, tedy bez barevných retuší,“ popsala tehdy ředitelka muzea Martina Kulová.

Pokud vás zajímají detaily z průběhu restaurování kamen, můžete sledovat novinky i na webových stránkách muzea v Chebu.

Nyní jsou práce už v předposlední etapě a pozornost se zaměřuje na modelování chybějících částí figurek. Tam, kde mají k dispozici dostatek materiálů a předloh, použijí realistickou modelaci obličejů. Zejména se jedná o krojované páry, kde jsou obličeje větší. V případech, kde podklady nemají, bude podoba pouze náznaková.

„V současné době jsou domodelovány a poprvé vypáleny všechny chybějící hlavičky a zvířecí figury. Následovat bude jejich malování engobami a výpal s transparentní glazurou,“ popisuje Kulová. Restaurátoři také začali s tvarovými a barevnými retušemi četných poškození glazury a střepu, kterými je zasaženo 95 procent kachlů.

„Kamna se nyní nachází ve třetí, předposlední etapě prací, po jejímž dokončení budou kachle převezeny do chebského muzea a tam kamnářsky sesazeny,“ doplnila Kulová.

Unikátní národopisná památka

Russova kamna budou dominantním exponátem chebského muzea, které plánuje veřejnosti dílo představit v podobě, kterou jim jeho autor Willi Russ zamýšlel dát. Jedná se o velmi mohutný objekt se základnou 286 x 145 cm a výškou 238 cm. Kamna navíc budou usazena na zděném soklu vysokém 45 cm. Doplněna budou rovněž o kamnovou lavici, tak jak u klasických chebských kachlových kamen bývalo pravidlem.

Rekonstrukce vyjde na téměř 1,2 milionu korun, původně měla být hotova během podzimu loňského roku. Práce však hatil i fakt, že někdo kamna zevnitř zalil cementovou maltou, což práce pozdrželo. V neposlední řadě se na všem podepsala i epidemie koronaviru. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Cheb | Zdroj Muzeum Cheb

Štítky historie, rekonstrukce, restaurování, Cheb, kamna, muzeum, Willy Russ, glazura, krása, Muzeum Cheb, restaurátor, pandemie covidu-19, Chebský hrad, dílna, modelování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod rukama restaurátorů se vzácným kamnům vrací jejich původní krása  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.