Pec má odhadem 20 tun a na její stavbu použil kamnář 1600 cihel. Možná i proto dostala přezdívku Golem. A přesně jako v pohádce Císařům pekař – Pekařův císař můžeme říct: „Pane mistr, peče!“
„Taková velká pec sežere 20 až 25 bochníků. Maximum, co jsme tam dali je 22 a to už je o šikovnosti toho, kdo to sází. Teprve se učíme, co to na tu maximální kapacitu dokáže, protože je veliká. Na to, jak málo dřeva se tam dá, tak je tam teplo dlouho,“ říká Libor Matoušek ze spolku Ch(l)ebáci. Celá pec byla ostatně jeho nápad a nepeče se v ní jen chleba. Lidé si mohou přinést i zadělané koláče a dokonce tu mají i speciální plech na pizzu.
„Máme na zakázku udělané plechy a ty jsou teda obrovské. Hodně dlouhé, úzké asi 40 centimetrů, aby se vešly mezi dvířka. Ta pizza je opravdu rodinná, tak pro sedm lidí,“ popisuje Matoušek.
Spolek má pouze tři členy, a tak jsou funkce u pece jasně dané. Jeden zatápí, druhý porcuje těsto a třetí sází do pece. Těsto zadělávají samotní členové Ch(l)ebáků, lidé si ale mohou přinést vlastní.
Pec patří městu, spolek si jí pronajímá a stará se o ni. Nic by ale nezvniklo nebýt kamnáře Jaroslava Závackého, ten zmínil i zajímavost, že cihly použité na stavbu pece jsou z bývalé cihelny ve starém Hrozňatově, jejich stáří se datuje mezi roky 1905 – 1910. „Jen těžko bych dnes mezi novými cihlami hledal tak kvalitní materiál. Pec postavená z takových cihel bude sloužit při správném zacházení desítky let,“ prozradil kamnář.
Nad pecí navíc vyrostla i replika historického krovu starého 700 let. Vše tak bude velmi autentické. Začouzený krov byl totiž častým jevem, dříve totiž komíny nevedly na střechu, jen na půdu.
„Naše představa byla péct jednou za měsíc, kdy se sejdou lidé, co mají zájem a mají prostor investovat čas, protože tohle je samozřejmě něco jiného, to je půl dne práce. Dneska ve dvě škrtneme a chleba bude v osm. Ale nádherně to tam voní a sejdou se tam lidi, kteří se mají o čem bavit,“ dodává Matoušek.
Chléb samotný pak prý chutná úplně jinak, než když ho pečete doma, a to můžete dodržovat stejné postupy, jak chcete. Ódy na zde upečený pecen pěl i sám kamnař a že ten jich musel už ochutnat. A mimochodem, příští pečení je na plánu už 7. srpna.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.