Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj dokončil silnici k budoucímu areálu BMW

Karlovarský kraj dokončil přístupovou silnici k budoucímu areálu BMW u Sokolova. Stavba za 92,3 milionu korun s DPH je první fází investic, ke kterým se kraj zavázal v souvislosti s plánem na vznik testovacího polygonu automobilky. Peníze na stavbu získal kraj ze Státního fondu dopravní infrastruktury, řekl při slavnostním dokončení stavby hejtman Petr Kubis (ANO).

Areál BMW vzniká na Podkrušnohorské výsypce, která je rekultivovanou krajinou po těžbě uhlí. "Možná je to určitá symbolika a silnice může být cestou k nové budoucnosti. Kousek od ní je bývalý lom Erika, kde se dříve těžilo uhlí, a právě v prostoru lomu vzniká polygon BMW. Což může být ta budoucnost pro kraj," řekl Petr Kubis.

Stavba silnice, jejíž součástí je i kruhová křižovatka, trvala téměř deset měsíců. Při stavbě bylo třeba vybudovat vysoký násep mezi současnou silnicí z Dolních Niv k Boučí a výsypkou. Kraj by v dalších fázích měl vybudovat i parkoviště, nabíjecí stanice pro elektromobily a zastávky pro autobusy. Podle ředitele Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Jana Lichtnegera se projektují i další přístupové silnice do budoucího areálu.

Součástí areálu BMW budou zkušební okruhy, administrativní a provozní budovy, dílny a sklady. Se zprovozněním centra se počítá v roce 2022. Podle mluvčího BWM Group Davida Haidingera sice přípravy letos trochu zbrzdila koronavirová pandemie, konečný termín by to ale ohrozit nemělo. Podle dřívějších vyjádření automobilky by se investice do polygonu u Sokolova měla pohybovat kolem 250 milionů eur (6,4 miliardy korun).

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, správa, silnice, reality, BMW, Karlovarský kraj, Petr Kubis, Sokolov, ANO 2011, Státní fond dopravní infrastruktury, Boučí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dokončil silnici k budoucímu areálu BMW  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.