Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Deštníky ještě neschovávejte, srážky se opět vrátí

Až do konce měsíce můžeme čekat déšť, což zajisté nevadí zemědělcům a také houbařům. Právě hub bude letos zřejmě hojně. Kdo ale tolik nejásá jsou meteorologové, současné počasí se podle nich v této době hůře určuje. Nepřichází žádná studená nebo teplá fronta a mraky se zkrátka nehýbou.

Povrchové sucho je zažehnáno. V posledních dnech totiž napršelo dostatek vody, že se pomalu zlepšují i stavy podzemní vody. Radost zcela jistě mají i zemědělci, vodohospodáři a v neposlední řadě i houbaři.

„A pro nás je hodně ta doba, kdy se objevují houby, a to poměrně hodně. Tady na Kraslicku, Nejdecku a v této oblasti. Nejsou úplně v lesích, ale spíš při okrajích a jsou zatím hřibovití,“ popisuje Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu. Zároveň dodává, že se dalších srážek dočkáme už tento čtvrtek a pátek. Ovšem, pouze lokálně.

V platnosti je další výstraha

Už od čtvrteční noci platí výstraha před vydatným deštěm v Karlovarském i Plzeňském kraji. Výstraha před přívalovým deštěm platí do na noci na pátek. „Je zde možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně,“ upozorňuje Český hydrometeorologický ústav.

Ve čtvrtek bude tedy zataženo s deštěm místy i vydatnějším. Ojediněle se vyskytnou i boučky. Teploty se budou pohybovat mezi 16 až 19 °C, na horách 12 až 15 °C. Pátek bude zažený až oblačný.  Na většině území očekávají meteorologové déšť a teploty do 18 °C. Víkend bude polojasný, místy ale můžeme stále očekávat přeháňky. Teploty o něco málo stoupnou na 20 až 23 °C.

Noční můra pro meteorology

Současné podnebí přidělává vrásky i samotným meteorologům. Je pro ně velmi těžké určit přesnou předpověď.

 „Teď v těchto dnech, tu není nic, co by ten vzduch směřovalo do nějakého směru a tím pádem si ta oblačnost nad tou krajinou dělá skoro co chce. Dělá si to přesně podle toho, jak ta krajina je složitá nebo není. kkde jsou napířklad hory, tak jsou ty výstupy oblačnosti, a hlavně teplého proudu vzduchu a tvořící tak se srážkové mraky. Proto jsou pak situace, kdy ve Varech lije a třeba v Krásném Údolí už ne,“ vysvětluje Kovařík.

 A přesně podobnou situaci můžeme očekávat skoro až do konce měsíce. Teploty by se měly ráno pohybovat mezi 8 – 14 stupni Celsia, přes den pak teplota vyšplhá na 24 stupňů.

„Máme radary, družice a všechno a vidíme jen jak se to tam živočišně pohybuje na jednom místě a vůbec nic to nedělá. Tak potom předpovědět, jak to bude dál je strašlivě obtížné. Když ta situace, jaká je, tak je to jen místní a lokální.  Pro ty meteorology je to naprosto šokující, jak mají udělat počasí na další den, když máte jeden den za druhým stejné teploty a máte z toho něco udělat,“ postěžoval si závěrem meteorolog.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky počasí, předpověď, Karlovarský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deštníky ještě neschovávejte, srážky se opět vrátí  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.