Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Tématy senátních kandidátů z Karlovarského kraje jsou především vzdělání a doprava

Rozpočty šestice kandidátů a kandidátek na předvolební kampaň do Senátu ve volebním obvodu č. 2 Sokolov jsou v řádech desetitisíců až statisíců korun. Hlavní programová témata se z velké části shodují, za nejdůležitější považují státní podporu pro vznik veřejné vysoké školy, dostavbu dálnice D6 a podporu zdravotníků, kterých je v kraji nedostatek. Jako důležitou vnímají i otázku sociální sféry nebo energetiky. První kolo se uskuteční 20. a 21. září, případné druhé o týden později.

Dosavadní senátor Miroslav Balatka (STAN), který křeslo obhajuje, chce sázet na to, že se senátorskou prací má už zkušenosti a má za sebou i výsledky. Z pohledu podpory regionu jde podle něj zejména o úspěšnou iniciativu, na jejímž základě vznikl senátorský Podvýbor pro regiony v transformaci, v němž se řeší problémy postižených regionů, mezi které Sokolovsko a Karlovarský kraj patří. V kampani chce zdůrazňovat například potřebu jednotného postupu všech členů Parlamentu za Karlovarský kraj, aby se dosáhlo výsledků. Mezi priority ale patří i kvalitní vzdělání a vznik vysoké školy. Na celorepublikové úrovni chce zároveň bránit nástupu autoritativních sil. Na svou kampaň hodlá vynaložit zhruba 600 000 korun.

Dana Wittnerová kandidující za hnutí Srdcem pro avizuje rozpočet své kontaktní kampaně ve výši zhruba 150 000 až 200 000 korun. Mezi voliče po celé září vyjíždí s kolegy z hnutí v rámci kampaně do krajských voleb, kam také kandiduje. "Senát by měl být nadstranickou institucí, která bude hájit zájmy všech obvodů. Chtěla bych být přímým prostředníkem mezi upozaděnými regiony, jako je Toužimsko nebo Kraslicko. Úloha senátora je budování vazeb mezi regionem a orgány kraje, má mít vazby na vládu i orgány obcí," uvedla. Za hlavní témata k prosazování považuje mimo restrukturalizaci školství i regionální rozvoj. "V Karlovarském kraji by neměla vznikat jen velká logistická centra, ale mělo by být podporováno i místní podnikání malých subjektů," dodala Wittnerová.

"Přináším zkušenosti z komunální politiky, kde jsem v kontaktu s občany a řešíme lokální problémy. Chtěl bych si zachovat i odstup a nezávislost na politických blocích a zároveň do Prahy přenášet pohled na regionální témata. Vnímám se jako dobrá alternativa k šarvátkám a politikaření," řekl Alexandr Terek, dlouholetý starosta Horního Slavkova, který je kandidátem politického uskupení Místní. To nominovalo svého kandidáta do Senátu letos poprvé. Senátní kampaň Místní financují z příspěvků za současné mandáty dohromady s tou krajskou, celkový rozpočet je přibližně milion korun.

Jan Picka (VOK) má na senátní kampaň připravený rozpočet 400 000 korun. "Přes deset let se pohybuji v komunální politice, proto mám o svých hlavních tématech jasno. Myslím, že je na čase začít řešit obchod s chudobou," řekl. Tíží ho i fakt, že opakovaně trestaný recidivisté nadále páchají trestnou činnost, to by se mělo v duchu hesla třikrát a dost podle něj změnit. "A také by se společnost měla vrátit ke staré moudrosti, že bez práce nejsou koláče. Nelze, aby celé generace žily pouze ze sociálních dávek, proto bych rád zrevidoval jejich plošné vyplácení. Stejně tak si myslím, že by se peníze z emisních daní měly vracet do kraje, v němž je plátce odvádí," doplnil Jan Picka.

Kandidát SPD s podporou Trikolory Josef Vaněk zatím konkrétní výši rozpočtu pro svou kampaň neví. Částku bude strana vyhodnocovat až po ukončení kampaně, odhadem jde ale o 70 000 korun. Jeho hlavními tématy jsou problémy vyloučených lokalit, transformace regionu po ukončení těžby uhlí nebo kupříkladu energetické otázky.

Jana Mračková Vildumetzová z ANO chce, aby bylo toto hnutí v Senátu daleko víc slyšet a vidět. "Mým cílem je horní komoru z pohledu současné opozice posílit. Občany v mém senátním obvodu trápí nedostatek lékařů, špatně placená práce, stav silnic a chodníků, dostupnost a kvalita bydlení, bezpečnost a odliv mladých lidí," uvedla někdejší krajská hejtmanka. Pomoci chce s tím, aby obce měly dostatek peněz na svůj rozvoj, s hledáním praktických lékařů či pediatrů pro obce, hodlá také zlepšit podmínky pro policisty a hasiče. "Vláda neplní sliby ohledně jejich platů, oni odchází do civilu, a to významně ohrožuje bezpečnost i v mém se senátním obvodu," řekla. Její kampaň je rozpočtována na 400 000 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby senátní volby, Senát, obvod Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tématy senátních kandidátů z Karlovarského kraje jsou především vzdělání a doprava  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.