Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Krajské a senátní volby skončily, začíná sčítání hlasů

, aktualizováno 3. října 2020, 14:33

V Česku skočily krajské a senátní volby. Volební místnosti jsou uzavřeny, začíná sčítání hlasů a pro kandidáty netrpělivé očekávání výsledků.

Svoji činnosti ukončila i krajská kontrolní komise, která dnes navštívila 20 volebních místností na Sokolovsku. „Nikde jsme nezaznamenali žádný problém. Situace byla podobná té včerejší. Ve většině místností byl klid a nemuseli jsme poskytovat ani žádnou metodickou radu,“ uvedla Johana Vydrová, vedoucí volební kontrolní skupiny krajských voleb s tím, že na Chebsko se kontroloři zaměří až v příštím týdnu, kdy se tam bude pravděpodobně konat druhé kolo senátních voleb. Velmi klidný průběh voleb zaznamenali i strážníci městské policie v Karlových Varech. „Neznamenali jsme žádný problém. Po oba dny byl klid,“ řekl stručně velitel Městské policie Karlovy Vary Marcel Vlasák.

Podobně klidně trávili službu i příslušníci státní policie. „V celém Karlovarském kraji jsme nezaznamenali během pátku a soboty žádný pokus o narušení veřejného pořádku,“ doplnila policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Dalo by se říci, že je dobojováno. Volební komisaři začali sčítat hlasy a kandidáti očekávají výsledky. Bývalo zvykem, že je očekávaly celé volební štáby společně. Letos je tomu jinak. Například vítěz posledních voleb, Hnutí ANO, žádný volební štáb nemá. "Vzhledem k současné situaci nebude Hnutí ANO organizovat žádný volební štáb. Budeme na telefonu," sdělil hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Většina ostatních politických stran a uskupení sice štáb má, ale není jasné, kolik kadidátů se do něj dostaví. "Budeme mít pouze neformální setkání v jednom sokolovském klubu," uvedl kandidát na hejtmana za STAN Petr Kulhánek.

Zástupci ČSSD, KSČM i Pirátů jsou pak ve svých stranických sídlech. V restauraci, jak bývalo zvykem v uplynulých letech, se sejdou kandidáti Volby pro kraj. "Budeme mít vyhrazený salonek v jedné karlovarské restauraci," uvedli zástupci Volby pro kraj.

Na Chebsku se letos volilo jak do krajského zastupitelstva, tak i do Senátu. Volby se tam nesly v poklidné atmosféře. Jednotlivé volební komise se nesetkaly s žádným velkým problémem. Fronty se ale tvořily v chebském volebním okrsku číslo 27, v hasičské zbrojnici v Chebu – Hájích. Mohli za to především nepřipravení voliči, kteří si teprve ve volební místnosti připravovali hlasovací lístky za plentou. S tím, že do volební místnosti mohl jen omezený počet lidí, tak museli ostatní počkat, než volič lístky správně rozdělí a vhodí do urny. Navíc museli lidé dodržovat dvoumetrové rozestupy, takže za chvíli se na chodbu hasičské zbrojnice už lidé nevešli a zbytek tak musel čekat venku. 

Svoje volení hlasy do urny vhodil i chebský taneční mistr Vladimír Hána. Ani jedny volby nevynechal. Volil vždycky. Letos si obrazně řečeno házel kostkou. „Do poslední chvíle jsem si nedokázal pořádně vybrat. Nakonec jsem však vybral. Doufám, že dobře. Aspoň můžu nadávat. Znám mnoho lidí, kteří volit nechodí a potom nadávají, to je k ničemu,“  sdělil po odvolení Vladimír Hána.

Lidé mohou volit do 14:00, pak začnou volební komisaři jejich hlasy sčítat a posílat ke zveřejnění na volebním serveru. Celkové výsledky senátních voleb a podstatné výsledky krajských voleb by mohly být známy v pozdních večerních hodinách.

Oficiální podobu získají výsledky krajských voleb pravděpodobně v úterý 6. října vyhlášením ve Sbírce zákonů, o den dříve je projedná Státní volební komise. V případě senátních voleb se výsledky příští týden objeví pouze z obvodu, v němž by byl některý z kandidátů zvolen už nyní v prvním volebním kole. Souhrnné výsledky senátních voleb budou zveřejněny až po finálovém druhém kole, které se uskuteční zkraje příštího víkendu.

Současně s voliči vyrazil do terénu i kontrolní tým z krajského úřadu, který již navštívil dvacet volebních místností. "Jedná se kontrolní skupinu krajského úřadu, která bude v terénu po oba dny, navštěvovat volební místnosti a bude připravena i k případné metodické pomoci," uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Vedoucí kontrolní skupiny Johana Vydrová je s průběhem voleb zatím spokojená. Při kontrolách totiž její komise nezaznamenala žádný problém. "Lidé vědí jak mají volit a roušky a desinfekce nejsou problém," říká vedoucí kontorlní skupiny.

Určitým překvapením pro ni i pro většinu komisařů sedících ve volebních komisích je údajná vysoká účast voličů. "Všude to odhadují mezi 10 až 20 procenty, což je podle nich nad očekávání. Nejvíce lidí přišlo od 14 do 17 hodin. K večeru už moc lidí nechodí a hlavně v menších obcích je většinu od osmi do deseti hodin návštěva voliče spíše ojedinělá," doplnila Johana Vydrová s tím, že kontroly dnes probíhaly hlavně na Karlovarsku a zítra budou pokračovat i v dalších částech kraje.

„Nepředpokládáme žádné komplikace ani incidenty. Budeme samozřejmě provádět namátkové kontroly volebních místností a to jak v průběhu voleb, tak i v nočních hodinách, kdy budou volební místnosti uzavřeny. Jednotlivé volební okrsky máme rozděleny s policií ČR,“ uvedl Marcel Vlasák, velitel městské policie Karlovy Vary.

Vedle strážníků vyrazí na kontroly volebních místností i státní policie.

"Z důvodu zajištění klidného průběhu voleb bude posílen výkon služby a navýšen dohled policistů zejména v okolí volebních místností. Po celou dobu konání voleb až do ukončení zpracování výsledků budou policisté spolupracovat se členy volebních komisí a v případě jakékoliv snahy o narušení veřejného pořádku okamžitě věc řešit," sdělila policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

V Karlovarském kraji kandiduje do krajského zastupitelstva 17 politických stran a uskupení. Kandidáti usilují o pětačtyřicet křesel. Na Chebsku a Tachovsku se volí do Senátu.

Voliči mohou volit několika způsoby. Vedle klasického způsobu, tedy klasickým příchodem do volební místnosti mohli volit lidé v karanténě z automobilu na speciálních stanovištích. Lidé v karantééně nebo izolaci v souvislosti s nákazou Covid-1í mohli požádat o vhození hlasovacích lístků do zvláštní přenosné schránky.

„O zvláštní přenosnou schránku pro voliče v karanténě či v izolaci v souvislosti s COVID-19 požádalo krajský úřad 41 lidí z 16 obcí,“ doplnila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu Karlovarského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz, Petr Tibitanzl, Petr Bezděk

Štítky krajské volby, Karlovarský kraj, senát, městská policie, volební místnost, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Česko, volby, krajský úřad, okres Cheb, Karlovy Vary, Jana Pavlíková, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Krajské a senátní volby skončily, začíná sčítání hlasů  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.