Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Běžkaři, pozor! Populární Karlův běh se uskuteční, jen v trochu jiné podobě

Tento druhý nejstarší běžkařský závod v republice navštíví každoročně stovky sportovců. Letos navíc slaví kulaté jubileum, rovných padesát let! Velké oslavy ale nečekejte. Poběží se individuálně. Organizátoři se tak chtějí vyhnout shlukování a kontaktu mezi lidmi. Hlásit na start se mohou lidé do pondělí 15. února. Na to, aby zdolali určenou trať na Božím Daru budou mít tři dny.

„Dlouho jsme přemýšleli, jak akci uskutečnit. Cílem není až tak závod jako takový, spíše jde o to dostat lidi ven a trochu je rozpohybovat,“ říká úvodem ředitelka závodu Kateřina Ondrová.

Karlův běh je součástí seriálu Stopa pro život. Na registraci do závodu mají zájemci čas do 15. února přes přihlašovací formulář. Zdolat tratě budou moci od 19. do 21. února. Mezitím jim do schránky přijdou startovací čísla, účastnická medaile nebo upomínkové předměty.

„Závodit se bude vždy od 9 do 18 hodin. V pátek a v sobotu to bude vyhrazené pro volný styl. Tratě ale budou upravené tak, že tam bude bruslařská stopa i stopa na klasiku. Každý si může vybrat. Na pátek a sobotu budeme mít připravené tratě na 12 km a na 22 km,“ přibližuje Ondrová.

V neděli k nim přibude ještě jedna trať na 45 kilometrů. Do stopy se mohou vydat i mladší ročníky. Pro děti jsou připravené tratě na půl kilometru, kilometr a šest kilometrů. Lidé mohou také přispět na úpravu tratí. Příspěvěk činí 250 korun za dospělého a stovku za dítě.

„Podle toho, jak se to dotyčnému bude hodit, tak dorazí na Boží Dar. Tam, kde vždy startoval hlavní závod, bude postavená buňka s časomírou. Závodník si vezme startovací číslo, projede koridorem kolem té buňky, kde se mu sepne čas a vyrazí na trať. Když dojede, tak opět projede kolem buňky. Čas se stopne a přijde mu SMS zprávou. Rozhodli jsme se to udělat takto, aby každý přijel, jak chce a kdy chce. Nebudou se shlukovat lidi a nedojde k žádnému kontaktu,“ vysvětluje šéfka závodu.

Druhý hned po Jizerské padesátce

Karlův běh je druhým nejstarším závodem jednotlivců na běžkách v Čechách. S nápadem přišli Jan Praveček starší a Jiří Čáslavský koncem 60. let. O dokonale upravených stopách se jim ale mohlo jen zdát. Na start prvního ročníku se postavilo zhruba 35 odvážlivců, kteří se vydali na 25 kilometrů douhou trasu na Plešivec a zpět do Božího Daru. Ženy měly trať o deset kilometrů kratší. A jaké byly ceny? Nejrychlejší žena dostala šišku salámu a muž bylinný likér. Postupem let se tratě začaly zdokonalovat a pomalu rostla i účast. Největší rekord zde zaznamenali v roce 1987, kdy dorazilo 1 464 sportovců.

„Chtěli bychom dotáhnout tento rekord a pomalu se nám to daří. Při posledních ročnících jsme měli 900 účastníků. Ten zájem je velký a ty tratě jsou opravdu nádherné. Navíc je to jedna z největší zimní akcí tady v našem kraji,“ dodala závěrem Ondrová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto karluvbeh.cz / Kateřina Machová | Zdroj karluvbeh.cz

Štítky Karlův běh, běžkaři, závod, zima, Boží Dar, běh na lyžích, Jizerská padesátka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běžkaři, pozor! Populární Karlův běh se uskuteční, jen v trochu jiné podobě  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.