Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči bojovali s požárem komína čtyři hodiny. Nezapomínejte na jejich kontroly a čištění, připomínají

Se začátkem topné sezony přibývají hasičům zásahy u požárů střech a půdních prostor. Na vině je mnohdy popraskaný nebo silně zanesený komín. Jeden z posledních případů se odehrál v Ostrově na Karlovarsku, kde zahořela velká vrstva usazenin v komíně. S plameny bojovali hasiči čtyři hodiny. Tento případ není jediným, proto odborníci znovu připomínají, aby lidé nezapomněli na pravidelné revize a čištění spalinových cest. Kromě pokuty si totiž koledují o závažný požár, který jim může vzít střechu nad hlavou, nebo dokonce i život.

Co může uživatel sám kontrolovat:

  • Stav topidla a kouřovodu – zda nejsou propálené, není popraskané zdivo a vydrolené spáry.
  • Zda se v blízkosti topidla a kouřovodu nenachází hořlavé předměty.
  • Zda je přívodní elektroinstalace ke kotli nepoškozená.
  • Stav komínových dvířek a jejich uzávěrů.

„Požár velké vrstvy usazenin v komíně domu v Ostrově likvidovali hasiči čtyři hodiny. Kromě srážení hořících usazenin kontrolovali, zda se vlivem vysokých teplot požár nešíří do okolí komínového tělesa. Na kontrolu, zda je komín zcela vychladlý, pak jeli hasiči ještě v nočních hodinách,“ popisuje mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Během dvou dnů vyjížděli hasiči ještě do Nového Kostela na Chebsku a do Habartova k požáru zahradní chaty. U obou případů došel vyšetřovatel k závěru, že oheň vypukl právě u komínového tělesa. „Základní prevencí požárů spalinové cesty, kdy hrozí rozšíření na další materiály, je především správná odborná instalace komínového tělesa a poté správné používání, čištění a kontroly,“ připomíná Kasal.

Požár komína může mít fatální následky

Špatná nebo žádná údržba v kombinaci s nevhodným palivem může natropit obrovské škody. Při nesprávném provozu se na vnitřní straně komínové vložky může velmi rychle utvořit povlak mastných sazí. Zanesený komín vede ke špatnému tahu a odvodu spalin. Roste také nebezpečí vznícení sazí. Dalším problémem jsou praskliny v komínovém plášti, které mohou vést k následnému požáru uvnitř domu, třeba na půdě.

„V lepším případě hasiči zlikvidují požár, pročistí komín a po kontrole odbornou osobou je možné komín dál používat. V tom horším a také častějším případě dochází k popraskání komínového tělesa, které má za následek únik zplodin hoření do obytných prostorů a také přenos tepla s následným rozšířením požáru do obytných prostorů. Obojí nejen se škodou, ale právě s ohrožením zdraví či života,“ varuje mluvčí.

Do komína nikdy nelijte vodu!

Když už k požáru komína dojde, nechte kbelík s vodou stát stranou. Voda nalitá do rozpáleného krbu se okamžitě změní v páru, která se v komínovém průduchu rozpíná a jelikož nemá kudy uniknout, může dojít k popraskání zdiva či dokonce k výbuchu. Nejčastěji se komín hasí suchým pískem. Ale ani to není bez nebezpečí. Pokud budou při požáru otevřená komínová dvířka, hrozí sesuv hořících sazí, které se mohou dostat do místnosti. Na střeše zase hrozí popálení od létajících jisker.

Komín nechte prohlédnout 2x do roka

Pravidelné čištění a kontrola technického stavu komína jsou naprosto zásadní. Odborníci doporučují kontrolu dvakrát do roka. Před začátkem a po skončení topné sezony. „Pokud dojde k požáru od komínového tělesa, které nebylo pravidelně kontrolováno a čištěno, může být s majitelem objektu zahájeno správní řízení, kde fyzickým osobám hrozí pokuta do výše 25 tisíc korun, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám do výše 250 tisíc korun," dodávají hasiči

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky požár komína, spalinová cesta, revize komína, prevence, hasiči, revize, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči bojovali s požárem komína čtyři hodiny. Nezapomínejte na jejich kontroly a čištění, připomínají  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.